Wat wil ik nou eigenlijk?!

 Vind jij het ook zo lastig om keuzes te maken? Om te ontdekken welke kant je op wil? Om te weten wat je nou eigenlijk echt wil als het gaat om je werk? Ik wel in ieder geval! In deze blog neem ik je mee in mijn zoektocht die de afgelopen jaren heeft geduurd.

 

Noodgedwongen 

Door mijn psychische kwetsbaarheid heeft mijn leven vanaf mijn puberteit een andere wending gekregen dan ik gehoopt had. Een studie afronden was voor mij niet vanzelfsprekend. Een baan vinden misschien nog wel minder! Hierdoor heb ik noodgedwongen keuzes moeten maken, die ik zonder mijn depressies en persoonlijkheidsproblematiek niet had hoeven maken. 

 

Carrière maken was hierdoor niet aan de orde en ik was al blij als ik parttime kon werken. Met periodes ging dit redelijk, maar er zijn ook veel periodes geweest dat een paar uur per week werken al niet haalbaar was. Ik vond mezelf een mislukkeling hierdoor, had het gevoel dat ik enorm faalde. Doordat ik me zo voelde, werd de depressie alleen maar erger en belandde ik daardoor in een negatieve vicieuze cirkel.

 

Pas toen ik besloot dat het niet erg was dat ik de tijd zou nemen om te ontdekken wat ik wilde, voelde ik me hier minder minderwaardig bij. Ik ben door middel van vrijwilligerswerk gaan ontdekken of het beroep van ervaringsdeskundige iets voor mij zou zijn. Dit bleek zo te zijn, in ieder geval “for the time being”.

 

Onrust

Want na een paar jaar begon het te knagen… bovendien liep ik er tegenaan dat ik geen afgeronde vervolgopleiding had en dus niet over de juiste diploma’s beschikte om te solliciteren op bepaalde functies binnen ervaringsdeskundigheid en binnen de psychiatrie. Het maakte me onrustig en mijn oude gevoel dat ik niet goed genoeg was, stak weer op.

 

Ik heb cursussen en thuisstudies gevolgd, maar ook die gaven geen duidelijkheid over welke weg ik uiteindelijk echt wilde bewandelen. Ik vind veel interessant en wil altijd graag bijleren en dit zorgde ervoor dat ik geen duidelijk doel had. Ik heb uiteindelijk besloten dat ik naar aanleiding van een thuisstudie tot loopbaanadviseur in die richting aan het werk wilde. Geen volle werkweek, maar rustig aan ontdekken wat de mogelijkheden binnen dit vak zijn.

 

Inmiddels werk ik parttime als jobcoach met als doelgroep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast werk ik zelfstandig als ervaringsdeskundige. En nog steeds weet ik niet precies wat ik wil! Ik vind het echt prima voor nu en als er een nieuw project op mijn pad komt, kan ik mijn weg dan weer bijstellen. Ik weet namelijk dat dit bij me past: niet jarenlang hetzelfde doen, maar steeds op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. 

 

Zekerheid

Het enige dat voor mij zeker was, was dat ik geen zekerheden had. Geen vaste aanstelling en geen vast inkomen. Voor veel mensen is dit bijna ondraaglijk en is zekerheid een belangrijke drijfveer bij het maken van keuzes. Toch merk ik steeds meer dat het pad dat ik bewandeld heb de afgelopen tien jaar helemaal niet zo bijzonder is. Steeds meer mensen zijn zoekende in hun werk en weten nog niet goed wat ze willen.

 

Veertig jaar voor hetzelfde bedrijf werken is niet meer van deze tijd. Wisselen van baan betekent ook meer ervaring op doen, ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Juist door alle uiteenlopende dingen die ik gedaan en geleerd heb, weet ik nu wat ik belangrijk vind in een baan. Daarnaast ben ik er steeds meer van overtuigd dat ik weet waar ik goed in ben, maar ook wat mijn minder sterke kanten zijn. Door de werkervaring die ik heb opgedaan, ben ik steviger in mijn schoenen gaan staan. 

 

Daarnaast weet ik nu ook dat ik niet bang hoef te zijn om geen contractverlenging te krijgen. Ik vertrouw erop dat ik ook dan weer op een plek terecht kom waar ik van leer en groei.

 

Makkelijk praten?!

Misschien heb ik makkelijk praten, want ik ben steeds op mijn pootjes terecht gekomen en heb steeds weer een nieuwe baan gevonden binnen niet al te lange tijd. Ik begrijp heel goed dat er nu ook mensen zijn die dit lezen en zich hier totaal niet in herkennen. Toch wil ik juist degenen die er zo over denken, meegeven dat je altijd zelf de touwtjes in handen hebt. Hoe beter jij weet wat je wil en hoe meer je openstaat voor het ontdekken van nieuwe dingen, hoe minder de druk ligt op het vinden van een betaalde baan.

 

Een betaalde baan is niet zaligmakend. Een baan waar je je fijn bij voelt en waardoor je de kans krijgt om het beste uit jezelf te halen, dat is zaligmakend! 

 

Wil je hier meer over weten of gewoon eens sparren met mij? Laat het me weten!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0