Tips, tips, tips!

Deze maand geef ik je vijftien tips die jou kunnen helpen in het sollicitatieproces. Hier komen ze, in willekeurige volgorde!

 

1.     Update je CV regelmatig

Kijk regelmatig even naar je Curriculum Vitae om te checken of deze nog up-to-date is. Let hierbij niet alleen op je opleidingen en werkervaring, maar wellicht heb je inmiddels een nieuwe hobby of interesse die iets toevoegt aan je CV. Het is makkelijker om regelmatig kleine wijzigingen te moeten aanbrengen, dan pas wanneer je gaat solliciteren je CV helemaal te moeten aanpassen.

 

2.     Maak gebruik van je netwerk

Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan, schreeuw dit dan van de daken! Wellicht is er iemand binnen je netwerk die jou verder kan helpen. Hoe meer mensen weten dat je op zoek gaat, des te meer mensen kunnen je tippen.

 

3.     Wees zelfverzekerd, maar niet arrogant

Zelfverzekerd zijn is voor veel mensen moeilijk. Het is een gevoel dat je misschien graag wilt hebben, maar niet vaak voelt uit jezelf. Als je je onzeker voelt, fake het dan een beetje. Ga rechtop staan, borst vooruit en neus in de wind! Overdrijf hierin echter niet. Te zelfverzekerd is ook niet goed ;)

 

4.     Schrijf een CV dat niet langer is dan 2 A4tjes

Houd er rekening bij het schrijven van je CV dat deze niet langer wordt dan twee A4tjes. Op deze manier houd je het overzichtelijk. Is je CV langer dan dat? Overweeg dan goed welke informatie relevant is voor de functie waar je op solliciteert en hoe oud de informatie is die op je CV staat. Een cursus breien die je in 1992 gevolgd hebt, kan wellicht geschrapt worden als je nu solliciteert op vacature voor kassamedewerker!

 

5.     Blijf positief over vorige werkgevers

Ook al ben je op een vervelende manier weggegaan bij je vorige werkgever, uit dit niet te negatief naar een eventuele nieuwe werkgever. Negativiteit wordt meestal niet op prijs gesteld en laat een kant van jou zien die je tijdens een sollicitatieprocedure niet wil laten zien.

 

6.     Lees je in voordat je gaat solliciteren

Soms kom je een vacature tegen die jou zo aanspreekt dat je meteen je laptop openklapt en een motivatiebrief gaat schrijven. Voordat je je dat doet, surf dan even naar de website van het bedrijf waar je wil gaan werken. Je kunt vaak veel informatie vinden over de visie en missie die jij kunt gebruiken in je brief. Ook kan het zijn dat je jezelf bij nader inzien toch niet bij een dergelijk bedrijf ziet werken. Door je in te lezen kun je dus gerichter solliciteren, waardoor die droombaan dichterbij komt!

 

7.     Luister naar je gevoel

Stel: je hebt gesolliciteerd, bent uitgenodigd voor een gesprek en bent daar hartstikke blij om. Tijdens het gesprek besluipt je echter het gevoel dat de baan toch niet zo goed bij je past. De werktijden sluiten niet aan bij wat jij graag wil, de afstand is toch verder dan je dacht of het team waarin je komt te werken is erg groot… er kunnen allerlei redenen waardoor een baan toch niet zo goed bij je past. Luister dan naar dit gevoel. Jouw baan komt nog wel.

 

8.     Wees zorgvuldig in wat je op social media plaatst

“Ach, ze kijken toch niet op mijn Facebookpagina”, hoor ik mensen vaak zeggen. Vergis je niet, dat doen toekomstige werkgevers en HR-medewerkers dus wel! En daarmee laat jij meteen een eerste indruk achter. Let daar op als je aan het solliciteren bent, maar blijf natuurlijk wel jezelf!

 

9.     Kom op tijd

Het overduidelijke inkoppertje! Kom op tijd als je een sollicitatiegesprek hebt. Weet je niet precies waar je moet zijn? Zoek dit dan op voordat je vertrekt. Ga je met het openbaar vervoer? Houd rekening met met treinen die niet op tijd rijden. Ga je met de auto? Houd rekening met file of een gebrek aan parkeerplaatsen in de buurt. Mocht je onverhoopt toch te laat komen, laat dit dan weten. Bel even dat je wat later bent en bied meteen je excuses hiervoor aan.

 

10.  Bij twijfel, solliciteer toch!

Solliciteren betekent niet dat je de baan moet accepteren als je aangenomen wordt. Het kan zijn dat jij aangenomen wordt, maar er zelf geen goed gevoel bij hebt. Dan mag je dit altijd aangeven. Als je dus niet zeker weet of je wel of niet moet solliciteren op een bepaalde functie, doe het dan toch. Van alleen het sollicitatieproces kun je al veel leren.

 

11.  Denk na over het salaris dat je wil krijgen

Het is altijd goed om voor jezelf een bepaald bedrag of een richtlijn in je hoofd te hebben over wat je wil gaan verdienen. Heb je geen idee hiervan? Google even en check wat gangbaar is voor de functie waar je op solliciteert.

 

12.  Neem je CV mee

Nog een klein inkoppertje… neem je CV mee als je naar een sollicitatiegesprek gaat. Meestal hebben de mensen met wie je in gesprek gaat je documenten wel geprint en meegenomen, maar mocht dit niet zo zijn, dan ben jij in ieder geval voorbereid!

 

13.  Kleed je naar de gelegenheid

Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik me netjes aankleed naar een sollicitatiegesprek. Dit is echter niet voor iedereen zo. Netjes gekleed gaan betekent niet dat je strak in pak of in een jurk en op hakken naar het gesprek moet gaan. Zorg dat je kleding schoon en heel is en dat je zelf ook goed verzorgd bent.

 

14.  Schrijf een motivatiebrief die niet langer is dan 1 A4tje

Tip 4 ging over de lengte van je Curriculum Vitae, maar ook de lengte van je motivatie/sollicitatiebrief is belangrijk. Een te lange brief wordt niet gelezen. Bovendien is veel van die informatie niet nodig. Beschrijf wie je bent en waarom jij geschikt bent aan de hand van de vacaturetekst. Benoem je positieve kanten, maar herhaal niet wat in je CV staat. Verwijs naar je CV en geef aan dat je je brief graag wil toelichten in een persoonlijk gesprek.

 

15.  Weet een valkuil van jezelf te benoemen

Je bent misschien geneigd om alleen maar je kwaliteiten te benoemen, je wil tenslotte laten zien dat jij geschikt bent voor de functie! Toch is het ook goed om één of twee valkuilen te kunnen benoemen. Zo laat je ook zien dat je kunt reflecteren en zelfkennis hebt.

 

Zo, dit waren mijn vijftien tips. Welke tip mis jij nog in dit rijtje? Laat het me weten!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marjon (donderdag, 24 oktober 2019 07:05)

    Duidelijke en goed bruikbare tips!