Succesvol gesolliciteerd... en nu?!

Yes! Je hebt de baan! Het solliciteren ging goed, je bent zelf enthousiast over de functie en het arbeidsvoorwaardengesprek verliep soepel. Je eerste werkdag staat voor de deur. Niets kan nu nog misgaan… toch..? 
Helaas blijkt solliciteren lang niet altijd het moeilijkste deel, ook werken zelf kan heel lastig zijn als je een psychische kwetsbaarheid hebt. Waar kun je tegenaan lopen en hoe kun je daarmee omgaan? Ik geef tips!

Wennen is lastiger dan je denkt
Starten bij een nieuwe baan is spannend en er komt veel op je af tijdens de eerste dagen en weken. Het is heel logisch dat je tijd nodig hebt om te wennen aan deze nieuwe situatie. Vaak krijg je deze tijd ook van je leidinggevende en collega’s. Maak hier gebruik van. Het is heel normaal dat je vragen hebt of misschien zelfs onzeker bent. Er hangt geen termijn aan wanneer je helemaal gewend moet zijn op je nieuwe plek. Neem dus de tijd die je nodig hebt. Schaam je niet als je iets niet weet, maar vraag een collega om hulp. Op die manier leer je het snelst en voor je het weet, voel je je als een vis in het water en ga je met veel plezier naar je werk!

Het aantal uur valt tegen
Zelf heb ik veel tijd alleen nodig. Als ik teveel afspraken heb en te vaak mensen om me heen heb, ga ik me snel slechter voelen. Dit betekent dat, als ik fulltime werk, ik geen energie meer heb voor mijn sociale contacten en het onderhouden van een privéleven. Dus wil ik niet fulltime werken! Ik ben hier heel duidelijk over in sollicitatiegesprekken en solliciteer dus ook niet op functies voor 36 uur in de week.

Ik heb dit door schade en schande moeten leren. Dit is niet iets dat ik heb kunnen bedenken, ik heb het moeten ervaren. Het kan dus zijn dat je gesolliciteerd hebt op een functie met een x-aantal uren, maar dat dit eenmaal aan het werk, zwaarder voor je is dan verwacht. 
Geef jezelf even de tijd om te wennen aan het aantal uren dat je werkt en eventueel ook de reistijd die je kwijt bent. Mocht je na verloop van tijd merken dat het echt teveel voor je wordt, ga dan in gesprek met je leidinggevende. Onthoud dat je gezondheid altijd je eerste prioriteit moet zijn!

De andere kant is dat je misschien te weinig uren werkt naar je zin. Ook dit kun je bespreekbaar maken bij je leidinggevende. Wellicht kun je op den duur meer gaan werken op je huidige werkplek en hoef je niet elders op zoek naar meer uren. 

De werktijden vallen tegen
Structuur is voor veel mensen heel belangrijk om zelf in balans te kunnen blijven. Vaste werkdagen met vaste tijden helpen daarbij. Er zijn echter genoeg bedrijven en functies waarbij het heel normaal is dat je wisselende werktijden hebt, of zelfs nachtdiensten draait. Zelf heb ik meegemaakt dat ik op mijn werkplek in eerste instantie vaste werktijden had, maar op den duur werd ik op allerlei verschillende diensten en tijden ingepland. Ik merkte dat ik hierdoor slechter in mijn vel kwam te zitten en heb toen besloten verder te kijken naar een andere baan. Ik wist namelijk dat er binnen mijn huidige baan geen andere mogelijkheden waren. Ik vond het heel jammer om weg te gaan, maar uiteindelijk was dit het beste voor mijzelf. 

Durf tijdens het sollicitatieproces al aan te geven wat jij hierin nodig hebt, als je dit al weet. Vaak wordt er in een vacature al vernoemd of er van je verwacht wordt dat je wisselende diensten draait of niet. Maak dit in je sollicitatiegesprek al bespreekbaar, zodat zowel jij als je eventuele toekomstige werkgever weet waar je aan begint. En bedenk voor jezelf van tevoren goed wat voor jou haalbaar zou zijn. Eens in de maand een nachtdienst is prima te doen, maar als dit wekelijks wordt, wordt het je teveel? Wisselende diensten zijn geen probleem als je maar een vaste vrije dag in de week hebt? Je bent een avondmens dus juist de avonddiensten spreken je aan? Geef het aan en wie weet is er een mouw aan te passen zodat jij je helemaal prettig voelt bij je werktijden. 

Je kunt jezelf niet zijn
Uiteindelijk vat dit eigenlijk alles samen: als ik mezelf niet kan zijn in een baan, dan ga ik op zoek naar ander werk. Zo belangrijk vind ik het dat ik me prettig voel. Dit betekent niet dat ik me niet aanpas. Ik ga natuurlijk niet in mijn huispak naar mijn werk bijvoorbeeld 😉, maar teveel aanpassen zorgt voor stress. 
Kunnen vertellen waar je tegenaan loopt, hulp kunnen vragen, niet veroordeeld worden om wie je bent en welke kwetsbaarheid je hebt… het zijn essentiële dingen voor hoe je je voelt als je aan het werk bent. 

Helaas komt het nog veel te vaak voor dat er van je verwacht wordt dat je je kwetsbaarheid thuis laat. Voel je je hier onprettig bij en merk je dat het ten koste gaat van je gezondheid, trek dan aan de bel. Jij bent de enige die weet wat jouw kwetsbaarheid voor jou betekent en wat jij daarin nodig hebt. Voel je niet bezwaard om jezelf serieus te nemen en het gesprek aan te gaan. Jij bent belangrijker dan een baan!  

Reactie schrijven

Commentaren: 0