Solliciteren en daten: een pot nat!

Een blog over daten?! Is dat wel relevant?? Ik heb het mezelf de afgelopen weken afgevraagd en ben steeds tot de conclusie gekomen dat solliciteren en daten erg veel overeenkomsten hebben. Dus deze maand een blog over hoe solliciteren en daten met een kwetsbaarheid op elkaar lijken en hopelijk kan ik je nog wat tips meegeven 🙂

Hallo, ik ben… ziek?!
“Wat doe jij in het dagelijks leven?,” is meestal een van de eerste dingen die je gevraagd wordt als je iemand leert kennen. Iemand met wie je wellicht een vriendschap wil opbouwen of op wie je zelfs al een oogje hebt. Wat zeg je dan? “Ik zit thuis, ik kan niet werken, ik heb psychische problemen”. Tja, dat klinkt, laten we eerlijk zijn!, toch niet heel erg aantrekkelijk. Toch ben ik van mening dat het goed is om eerlijk te zijn over je situatie. Ik ben zelf altijd eerlijk over mijn verleden, maar kies er wel heel bewust voor wat ik zeg en op welke manier. Daarbij probeer ik heel dicht bij mijn gevoel te blijven om die afweging te kunnen maken.

Dat kan ik makkelijk zeggen natuurlijk, maar doe het maar eens. Net zoals dat gaat bij solliciteren, zul je als je gaat daten ook afwijzingen krijgen. En daar mag je verdrietig over zijn. Zeker als je wordt afgewezen vanwege je psychische kwetsbaarheid doet dat pijn. Praat hierover met de mensen om je heen. Misschien vind je dit een moeilijk onderwerp of schaam je je wellicht een beetje omdat het jou maar niet lijkt te lukken een leuke relatie te krijgen. Onthoud dan dat iedereen weleens een afspraakje heeft gehad dat ontzettend tegenviel. Iedereen kent het gevoel van liefdesverdriet en teleurstelling wel. Het is dus helemaal niet gek als je daarover praat! De mensen om je heen kunnen je dan ook tips geven over wat je wel en niet kunt zeggen in jouw persoonlijke situatie. Dit zijn tenslotte mensen die jou goed kennen en jouw positieve kanten zien en je daarop kunnen attenderen!

Neem je tijd om je draai te vinden
Als je een nieuwe baan krijgt, zul je je weg hierin moeten vinden. Je nieuwe ritme en structuur is iets waar je misschien aan moet wennen, of de lange werkdagen die je nog niet gewend bent. Zo is het ook als je iemand in je privéleven leert kennen, die wellicht meer wordt dan een gewone vriend. Je moet je weg vinden met elkaar. Geef hierbij je grenzen aan en vertel de ander wat jij nodig hebt. Zo heb ik persoonlijk veel tijd alleen nodig. Als degene met wie ik eventueel een relatie kan krijgen daar geen rekening mee houdt en teveel tijd van mij opeist, gaat het fout. Zo weet ik ook dat ik nooit een fulltime baan zal aannemen. Dat kost me teveel van mijn alleen-tijd en dus gaat dat ten koste van mijn geestelijke gemoedstoestand. Dit is niet altijd makkelijk voor de ander om te begrijpen, maar het kan niet anders. Dit is wat ik nodig heb. Zo vind ik het nu ook heerlijk om vanuit thuis te kunnen werken. Geen collega’s om me heen met allerlei vragen en verhalen 😜

Wat ik zelf geleerd heb, is dat het niet altijd nodig is om aan je date uit te leggen hoe je in elkaar zit. Iemand die nog nooit eerder kennis heeft gemaakt met psychische kwetsbaarheden en hier weinig tot niets van weet, zal het moeilijk vinden om echt te begrijpen waar je mee zit. Ik dacht altijd dat het nodig was dat de ander mij tot in de puntjes begrijpt. Misschien is dat helemaal niet zo. Misschien is het al heel fijn als de ander begrijpt dat je het soms moeilijk hebt. Of dat bepaalde dingen voor jou anders zijn dan voor hem of haar. 

Dit geldt ook voor een nieuwe werkgever. Een nieuwe werkgever hoeft niet precies te weten waar je last van hebt, welke diagnose(s) je hebt en hoeveel therapie of medicatie je daarvoor nodig hebt (gehad). Voor een werkgever is het echter wel van belang om te weten hoe jouw kwetsbaarheid je functioneren op je werk kan beïnvloeden en wat je nodig hebt om zo goed mogelijk je werk te kunnen doen. 

Blijf dicht bij jezelf
Of je nu gaat solliciteren of daten of juist hebt besloten dat je dat nu even niet wil: blijf dicht bij jezelf. Jij bent de enige die kan bepalen voor jou wat goed voelt om te delen met een ander. Vraag je je af op welke vragen je tijdens een sollicitatiegesprek geen antwoord hoeft te geven? Lees dan mij blog “Vragen staat vrij!?”.

Heel veel succes met je nieuwe ontmoetingen! Laat je me weten hoe het gaat?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Marjon (vrijdag, 23 augustus 2019 15:25)

  Duidelijke blog waarin relatie tussen solliciteren en daten verrassend goed uit de verf komt. �

 • #2

  Martijn (maandag, 26 augustus 2019 12:44)

  En wederom dank voor je wijsheid Simone.
  Word zeker ingezet aan deze kant!

 • #3

  Sissy (donderdag, 05 september 2019 07:35)

  Mooi en duidelijk verhaal Simone. Ik herken me zelf er volledig in. Ik vind dat wat je moet doen voor jezelf om goed voor jezelf te zorgen. Je bent het jezelf verplicht. Jezelf de moeite waard vinden, opkomen voor jezelf, maar ook je eigen verantwoordelijkheid daarin durven te nemen. En ook steun zoeken door erover in gesprek te gaan met een ander. Het is niet even een klusje wat je doet. Maar zeker wel de moeite waard om het te gaan uit proberen. Top Simone. Je bent een inspiratie bron en een fijne gesprekspartner die weet hoe het is, voelt en kan gaan in het dagelijkse leven. Suucses met je volgende blogg �