Ontdek jouw werkwaarden!

Om je werk leuk te blijven vinden en met plezier naar je werk te blijven gaan, is het belangrijk om inzicht te krijgen in jouw werkwaarden. Wat betekent jouw werk voor jou en wat heb jij nodig om succesvol te kunnen zijn binnen je werk?

Wat zijn werkwaarden?
Werkwaarden zijn de aspecten in je werk die jij heel belangrijk vindt. Het zijn de dingen die jij absoluut nodig hebt om je werk goed te kunnen doen en wat je echt niet kunt missen in je baan. Als jij je werkwaarden terug ziet in je werk, is de kans groot dat jij met plezier naar je werk gaat. Welke werkwaarden je belangrijk vindt, is per persoon verschillend. Enkele voorbeelden van werkwaarden zijn afwisseling hebben in taken, de mogelijkheid op meer verantwoordelijkheden, een hoog inkomen, de locatie en samen kunnen werken of juist veel zelfstandig kunnen doen.

Ontdek jouw werkwaarden!
Voordat je gaat solliciteren, is het handig om te weten welke werkwaarden voor jou belangrijk zijn. Dit zorgt ervoor dat je beter weet op welke vacatures je kunt solliciteren om een baan te krijgen die bij je past. Om je te helpen ontdekken welke werkwaarden voor jou belangrijk zijn, staan hieronder een paar oefeningen die je zelf kunt doen. 

- Schrijf alle werkwaarden op die je kunt bedenken. Neem de tijd om deze lijst te maken. Er is niets fout, als het een waarde is waar jij aan denkt en jij weet wat je ermee bedoelt, schrijf het op.
Streep de vijf werkwaarden uit je lijst aan die het belangrijkst voor je zijn. Schrijf erbij waarom je juist deze werkwaarden hebt aangestreept. 
Streep ook de vijf werkwaarden aan die je het minst belangrijk vindt, en benoem waarom.

- Ga op zoek naar een drietal vacatures die heel verschillend zijn. Dit hoeven geen vacatures te zijn waar je echt op wil solliciteren, het gaat erom dat je drie verschillende functies en functie-eisen voor je hebt liggen.
Vergelijk de vacatures met jouw lijstjes. Wat vind je terug in de vacatures? Op basis van jouw lijstjes met werkwaarden, welke vacature zou dan het beste bij je passen en waarom? En welke van de drie juist niet?
Kijk ook eens of je nog werkwaarden uit de vacatures kunt halen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.

- Als je momenteel een baan hebt, kun je de werkwaarden die je in je huidige baan terugvindt vergelijken met je lijstjes. Voldoet jouw baan aan de eisen die jij jezelf stelt voor je droombaan? Mocht het nu zo zijn dat dit niet zo is, onderzoek dan wat je zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat het beter aansluit. Vind je bijvoorbeeld je woon-werk-afstand te lang? Onderzoek dan eens of het mogelijk is om een dag in de week thuis te werken. Dit bespaart je weer een dag een heen- en terugreis! Zo zijn er vast nog meer, creatieve, oplossingen te bedenken waardoor jouw werk nog beter bij je gaat passen.

- Kijk nog eens kritisch naar je werkwaarden. In hoeverre passen de werkwaarden die jij belangrijk vindt bij de functie die je graag wil? Is het realistisch om je vast te houden aan deze waarden binnen de beroepsgroep waarin je wil werken? Of is het nodig om eens buiten die beroepsgroep te gaan kijken naar vacatures omdat deze wellicht beter bij je passen?

- Bekijk het ook eens andersom: welke werkwaarden horen bij jouw droombaan? En zijn dat dan ook de waarden die jij belangrijk vindt? Zo wilde ik altijd graag in de evenementenbranche werken, maar ik heb structuur nodig. De wisselende werktijden die bij deze branche horen, passen dus eigenlijk helemaal niet bij mij. Uiteindelijk is dat een van de redenen geweest waarom ik een andere weg in ben geslagen.

En nu..?
Hopelijk heb je nu wat inzicht gekregen in je werkwaarden. Nu kun je gerichter solliciteren of je de baan die je hebt, nog passender maken! Mocht je nog vragen hebben hierover, of hier samen met mij verder mee aan de slag willen gaan, laat het me weten via simone@simonemiddel.com  


Reactie schrijven

Commentaren: 0