Goed in: doemdenken!

Het lukt me toch niet. Ik kan het niet. Ik ben niet goed genoeg. Ik weet het niet zeker… allemaal gedachten die je belemmeren in je dagelijks leven. Zeker als je gaat solliciteren, kunnen dergelijke gedachten naar boven komen. De een kan deze gedachten makkelijker naast zich neerleggen dan de ander, maar wat als je helemaal verstrikt raakt in je eigen gedachten? Zo erg, dat je niet meer durft te solliciteren en daardoor in een vicieuze cirkel blijft zitten. In deze blog ga ik dieper in op veelvoorkomende doemgedachten en geef ik je tips waardoor je dit patroon kunt doorbreken!

“Ik word toch niet aangenomen.”
Je krijgt een leuke vacature onder ogen, wordt enthousiast en weet meteen zeker dat je gaat solliciteren. Je bent positief totdat je daadwerkelijk je motivatiebrief gaat schrijven. Op dat moment komt de gedachte “ik word toch niet aangenomen” in je op. En deze gedachte gaat niet meer weg. Ken je dit scenario? Solliciteren lijkt ineens geen zin meer te hebben en je enthousiasme ebt in sneltreinvaart weg. 

Het is niet gek dat je deze gedachte krijgt. Het is namelijk heel spannend om te solliciteren en niet te weten hoe het verder zal gaan. Erken je onzekerheid, maar laat je hierdoor niet afschrikken! Lees de vacature nog eens rustig door. Wat sprak je op het eerste oog zo aan? Streep de elementen in de vacature aan die op jou slaan. Kijk vervolgens naar de punten in de vacature waar je blij van werd, omdat dit precies is wat je zoekt. Wedden dat je weer enthousiast wordt?!

“Wat als ik wel aangenomen word?”
Aangenomen worden is natuurlijk het doel van een sollicitatie de deur uit doen. Toch kan dit ook beangstigend zijn. Je leven zal veranderen door het aannemen van deze nieuwe baan. Hoe dit er precies uit gaat zien, is vaak nog niet helemaal duidelijk als je aan een nieuwe baan begint. Bovendien wordt er veel van je verwacht als je aangenomen bent: je moet waarmaken dat je kunt wat je hebt gezegd dat je kunt! 

Probeer te focussen op de leuke kanten aan je nieuwe baan. De nieuwe mensen die je gaat ontmoeten, de fijne werktijden, misschien is de afstand naar je nieuwe werk minder lang dan bij je oude baan… je hebt niet voor niks op deze functie bij dit bedrijf gesolliciteerd! Onthoud ook dat je bij ieder nieuw werk de tijd krijgt om ingewerkt te worden. Je hoeft niet alles meteen te weten en te kunnen. Neem je tijd om te wennen aan de nieuwe baan en geef aan als je vragen hebt. Niemand zal daar gek van op kijken in je eerste tijd daar!

“Ik ben niet goed genoeg”
Het zou inderdaad kunnen dat je niet “goed genoeg”, of beter gezegd niet geschikt bent voor de functie waar je op solliciteert. Dat wordt bepaald door degene die jouw sollicitatie beoordeelt. Een bericht krijgen dat je niet door bent in de sollicitatieprocedure is natuurlijk niet leuk, maar je kunt hier wel van leren. Waarom ben je niet uitgenodigd voor een gesprek? Beschik je niet over de juiste opleiding of heb je niet genoeg werkervaring? Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom je niet wordt aangenomen. Deze redenen zeggen echter niet dat je “niet goed genoeg” bent als persoon. Dat je bepaalde kwaliteiten mist voor de functie waar je op solliciteert, zegt ook nog niets over jou als persoon. Wil je wel graag een functie in deze richting, dan kun je overwegen een opleiding of cursus te gaan volgen om de competenties die je nodig hebt, je eigen te maken. 

“Een nieuwe baan is onzeker, ik wil mijn zekerheid niet opgeven”
Dit hoor ik veel mensen zeggen. Mensen met een vaste aanstelling bij een bedrijf waar ze al jaren werken, maar ook mensen met een stabiele uitkering. Een nieuwe baan betekent vrijwel altijd een contract voor bepaalde tijd. Dit kan dus ook betekenen dat aan het eind van dit contract er geen nieuw contract komt en je weer moet gaan solliciteren. En dat geeft onzekerheid. 

Bekijk het eens van de andere kant: je geeft jezelf zekerheid door de touwtjes in handen te nemen en zelf actie te ondernemen om een baan te krijgen die jou aanspreekt. Jij doet werkervaring op in de periode dat je bij dit bedrijf werkt, wat weer gunstig is voor een volgende sollicitatie. En bovendien… als de functie goed bij je past, je vindt het leuk en doet je werk goed, dan is de kans ook groot dat je contract wel verlengd wordt!

“Ik twijfel of ik wel moet solliciteren, want…”
Er kunnen tig redenen, gegrond of meer vanuit je angsten en onzekerheid, die je doen twijfelen of je wel moet solliciteren. Maar wat heb je te verliezen? Solliciteer! Je leert er altijd iets van en je hebt altijd het recht om je terug te trekken uit de sollicitatie. 

Laat geen enkele doemgedachte je tegenhouden om iets te proberen. Het is tenslotte maar een gedachte, denk daar maar aan ;) 

Reactie schrijven

Commentaren: 0