“Niemand is perfect!”

Deze maand interview ik Marlies (31) uit Bergen op Zoom. Over een paar maanden zal zij haar diploma Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen met Ervaringsdeskundigheid halen en daarna gaat ze aan het werk als ervaringsdeskundige. Dit betekent dat Marlies op dit moment aan het solliciteren is om haar droombaan te vinden. Ze hoopt op een baan bij GGz Breburg, want daar heeft ze de afgelopen jaren praktijkervaring op gedaan tijdens haar opleiding. Haar doel is om haar eigen ervaringen in te kunnen zetten om zo anderen te ondersteunen in hun herstelproces. 

Open, tolerant en respectvol
Marlies geeft aan dat ze het gevoel heeft dat haar kwetsbaarheid haar niet anders maakt dan anderen. “Ik ben ervan overtuigd dat bij iedereen ergens in zijn leven wel eens een kwetsbaarheid opduikt. Iedereen is uniek en wordt op een bepaalde manier gevormd en maakt dingen mee,” zo legt ze uit. Wat Marlies wel merkt, is dat zij zich erg open, tolerant en respectvol opstelt, wat waarschijnlijk komt door de dingen die ze in het verleden heeft meegemaakt. De openheid van Marlies zorgt ervoor dat andere mensen, die wat meer gesloten zijn, zich open durven te stellen en hun verhaal durven te delen bij Marlies. 
Zijn er dan helemaal geen dingen waar Marlies in haar dagelijkse leven en straks ook in haar carrière rekening mee moet houden? “Jawel,” vertelt ze, “structuur en voldoende nachtrust zijn essentieel voor mij om me goed te blijven te voelen. Ook is het belangrijk om niet te veel nieuwe dingen die stress op kunnen leveren, tegelijkertijd op te pakken. Hier moet ik dus rekening mee houden als ik begin met een nieuwe baan.” Daarnaast geeft Marlies aan dat ze weet dat ze de rest van haar leven haar medicatie zal moeten blijven nemen, omdat dit ondersteunend werkt voor haar. 

Marlies vertelt dat haar kwetsbaarheid haar totaal niet belemmert in haar carrière. Sterker nog, het geeft haar de mogelijkheid om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan! Dit is een vak dat nog erg in opkomst is, dus maakt Marlies zich geen zorgen of ze een baan zal vinden als ze straks gediplomeerd is. “Ik ben wel erg benieuwd of ik juist die ene baan krijg die ik heel erg graag wil. Dat wordt nog even spannend, maar ik krijg binnenkort meer te horen nadat ik pas een sollicitatiegesprek heb gehad!” 
Toch is er wel iets waar Marlies rekening mee moet houden in haar zoektocht naar een baan. Ze vertelt namelijk dat ze geen nachtdiensten kan draaien, iets wat in de geestelijke gezondheidszorg vaak wel in een vacature vermeld staat. Voor Marlies is dit echter een voordeel van het vak van ervaringsdeskundige: nachtdiensten zijn niet passend bij de functie en Marlies ambieert dit ook niet. Zij kan overdag haar expertise beter inzetten en iets vanuit haar eigen ervaringen betekenen voor de mensen die ze begeleidt, dan tijdens nachtdiensten. 

Win-win
Marlies vindt dat werkgevers hier, en met andere zaken die werknemers met een kwetsbaarheid kunnen helpen, zeker rekening mee moeten houden.  Uiteindelijk kan alleen op die manier een werknemer een nuttige bijdrage leveren binnen het bedrijf of de organisatie waar hij of zij werkt. “Dit lijkt me een win-win situatie voor beide partijen. Het feit dat iemand een kwetsbaarheid heeft, geeft vaak ook aan dat iemand een kwaliteit extra ontwikkeld heeft. Bijvoorbeeld 'doorzetten',” legt Marlies uit. Ze denkt dat er meer naar de kwaliteiten gekeken mag worden tijdens een sollicitatieprocedure, in plaats van naar iemands tekortkomingen. 
“Niemand is perfect, en wat is dat, perfect?” 

Marlies heeft, gelukkig!, geen voorbeeld van een sollicitatieprocedure waarin er negatief gereageerd werd op haar kwetsbaarheid. Ze beseft echter maar al te goed dat dit mogelijk te maken heeft met het feit dat ze nog niet veel sollicitatieprocedures doorlopen heeft en nu solliciteert binnen de psychiatrie, waar een kwetsbaarheid veel gangbaarder is dan in bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Tijdens een sollicitatie bij een ggz-instelling wordt over het algemeen automatisch rekening gehouden met je kwetsbaarheid, zo is de ervaring van Marlies. 

Zelfvertrouwen
Als ik vraag of Marlies nog een laatste tip heeft voor de lezers van mijn blog, zegt ze meteen: “probeer te geloven in je kwaliteiten en deze op de voorgrond te zetten, en probeer zelfvertrouwen uit te stralen!”. Ze licht dit verder toe: “iedereen heeft zijn of haar dingen, je bent niet de enige!”.
Ook vindt Marlies het belangrijk om transparant en open zijn over de dingen die je bezighouden en wie je bent, mensen waarderen dit. “En wanneer een werkgever praktische handvaten van jou krijgt hoe hij je het beste kan ondersteunen zodat jij een goede werknemer kunt zijn, zie ik geen reden waarom jij die baan niet kunt krijgen! En wil hij jou niet vanwege die kwetsbaarheid, dan kun je jezelf afvragen, is dit wel de werkgever waarvoor ik zou willen werken?” 

Ben jij ook aan het solliciteren, maar lukt het je maar niet om die droombaan te vinden? Wil je wel, net als Marlies, positief een sollicitatieprocedure tegemoet treden, maar merk je dat er iets is dat je nog tegen houdt? Neem dan gerust contact met me op en dan onderzoeken we samen hoe ik jou kan helpen! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0