Internet: dé plek om jezelf te laten zien... of toch niet?!

Wist jij dat ongeveer 30% van de werkgevers weleens iemand heeft afgewezen vanwege informatie die over diegene gevonden werd op internet? Het is dus heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de informatie die over jou te vinden is, positief is. 
Hoe je dat doet? Lees snel verder!

De eerste stap is dat je je bewust bent van het feit dat alles wat erover jou te vinden is op internet, invloed heeft tijdens het solliciteren. Denk dus goed na over wat je plaatst op je social media of website. Vertel je vrienden en familie dat je aan het solliciteren bent en daarom op een andere manier met je social media om wilt gaan. Ook de mensen om je heen zullen hier namelijk rekening mee moeten houden. Geef aan dat je het fijn vindt als mensen eerst toestemming vragen voordat ze een foto van jou op internet plaatsen (iets wat ik persoonlijk altijd belangrijk vind!). 
Check vervolgens zelf wat er allemaal over jou te vinden is op internet. Wat kom je tegen over jezelf als je je eigen naam intypt bij Google? Ben je er blij mee? Klopt jouw online profiel met hoe jij in werkelijkheid bent? En is dat dan ook het plaatje dat jij wil laten zien aan de buitenwereld?
Kortom stel jezelf de volgende vraag: laat de informatie die op internet te vinden is over jou zien wie je bent en hoe competent hoe je bent?

Vervolgens is het goed om je te realiseren dat je zelf veel invloed hebt op je eigen online profiel. Je bepaalt immers zelf wat je op social media en andere sites post. Niet alleen de foto’s die je plaatst of het delen van bepaalde artikelen laat zien wie jij bent, vergeet ook niet de reacties die jij post onder andermans berichten. In deze tijd met alle manieren die er zijn om je mening de wereld in te slingeren, is het heel verleidelijk om dat ook te doen. Zeker als er heftige dingen gebeuren waar iedereen zijn of haar mening over deelt, kan het zijn dat je zonder erover na te denken ook je mening deelt op social media. Probeer dit te voorkomen! Reageer bij voorkeur niet op berichten met een politiek statement of als reactie op een sterke mening van een ander. Als je de neiging hebt om ergens toch impulsief op te reageren, probeer er dan toch echt nog even over na te denken. 
Reacties op berichten zijn op social media door meer mensen te zien dan je denkt. Dus wellicht ook door een toekomstig werkgever. 

Dat je zelf kunt bepalen wat je op internet plaatst en op die manier een mooi beeld van jezelf kunt creëren, betekent niet dat je onwaarheden over jezelf “mag” plaatsen. Wees jezelf en ben eerlijk over wie jij bent en wat je achtergrond is. Natuurlijk plaatsen we allemaal liever een foto van onszelf waar we tevreden over zijn, dan die ene foto die net niet zo gunstig is. Dat is helemaal okee! Maar net zo goed als dat het niet verstandig is om te liegen op je CV, is het ook niet slim om onwaarheden op internet te plaatsen. Het is de bedoeling dat je toekomstige werkgever een goed beeld van jou krijgt als hij of zij jou via Google opzoekt. Als jouw online profiel het perfecte plaatje schetst, dan is de kans groot dat je uitgenodigd wordt voor dat sollicitatiegesprek waar je zo op hoopt. Maar denk je dat als vervolgens blijkt dat je online profiel niet overeenkomt met wie je offline bent, dat je dan wordt aangenomen? Of dat je dan überhaupt een goede indruk maakt? In mijn ogen maak je een goede indruk als je jezelf bent met eventueel wat kleine aanpassingen (wil je hier meer over weten? Lees dan ook mijn blog “Dit ben ik! Take it or leave it?!”).

Als je iets wil plaatsen op internet, een eigen post of reactie, check dan ook altijd je spelling. Laat zien dat je goede communicatieve vaardigheden hebt door correct Nederlands te gebruiken. Niet alleen laat je hiermee zien dat je de taal beheerst, maar ook laat dit zien hoe vlot en makkelijk je communiceert. Taalfouten zijn echte no-go’s! Niet alleen op je CV en in je sollicitatiebrief, maar dus zeker ook op internet. Let er ook op dat je autocorrect niet per ongeluk een hele andere betekenis geeft aan jouw tekst ;)

Maak gebruik van LinkedIn om een zakelijk profiel aan te maken, maar deel ook gerust op Facebook of Instagram dat je aan het solliciteren bent. Gebruik dus gerust internet en social media om sneller een baan te vinden, maar doe dit heel bewust. Besef goed dat wat jij plaatst door veel mensen gezien kan worden en dat men snel een oordeel over je heeft aan de hand van foto’s en teksten. Als jouw online profiel goed overeenkomt met wie jij in het dagelijkse leven bent, dan ben je al een heel eind. Laat je ook nog je kwaliteiten en goede eigenschappen doorschemeren in alles wat je plaatst, dan krijgt een toekomstig werkgever een prima beeld van jou!

Welke social media gebruik jij?
Welke social media gebruik jij?

Reactie schrijven

Commentaren: 0