Steun bij het solliciteren

Solliciteren is een spannend proces. Niet alleen de zenuwen voor sollicitatiegesprekken of de spanning voor dat verlossende telefoontje kunnen heel lastig zijn om mee om te gaan. Ook het nadenken over en benoemen van je kwaliteiten en mindere kanten kan spanning opleveren. Zeker als je last hebt van een (psychische) kwetsbaarheid en je al onzeker over jezelf bent. Steun van de mensen om je heen kan dan heel helpend zijn. Maar hoe ziet die steun eruit? Wat kun je als naaste doen als iemand het moeilijk heeft tijdens het sollicitatieproces? Heb jij ook meer steun nodig van de mensen om je heen? Laat ze dan snel deze blog lezen!

Hoe gaat het met je?
Het klinkt heel simpel en dat is het ook, maar vraag regelmatig hoe het gaat met het solliciteren en met degene die aan het solliciteren is. Zeker als het wat langer duurt voordat iemand een baan vindt, is het fijn als je steun blijft geven. Het kan heel vervelend zijn als de steun die er in het begin was, steeds minder wordt. Juist ook omdat solliciteren hoe langer het duurt voordat je een baan vindt, steeds moeilijker en frustrerender wordt. Je kent dat misschien zelf ook wel: je gaat door een moeilijke periode en in het begin vraagt iedereen nog regelmatig hoe het met je gaat. Na verloop van tijd merk je echter dat dat steeds minder wordt. Hierdoor wordt het ook moeilijker om om hulp te vragen.
Blijf dus regelmatig vragen hoe het gaat met het solliciteren. Toon interesse en laat weten dat je er bent voor degene die aan het solliciteren is.

Ben je er ook bewust van dat solliciteren voor iemand met en kwetsbaarheid moeilijker is dan voor mensen zonder kwetsbaarheid. Niet alleen kan er een gat in het CV zijn, of opleidingen die niet afgemaakt zijn, ook kan het zijn dat iemand vanwege zijn/haar kwetsbaarheid vaker wisselt van baan dan een ander. Zo wordt het dus moeilijk om een perfect, gelikt CV te schrijven. Dit kan er dan voor zorgen dat diegene niet uitgenodigd wordt voor een gesprek. Zoiets is heel pijnlijk om keer op keer mee te maken. Ben je er dan ook bewust van dat het sollicitatieproces voor iemand met een kwetsbaarheid andere moeilijkheden met zich mee brengt dan voor iemand die dit niet heeft. Ook als iemand wel wordt uitgenodigd voor een gesprek, kunnen er heel andere vragen gesteld worden dan bij een ander het geval is. Heb hier aandacht voor en maak het niet kleiner dan het is. Luister echt als iemand vertelt over de obstakels waar hij/zij tegenaan loopt, ook al herken je deze zelf niet. 

Wat kan ik voor je doen?
Geef alleen tips als iemand daar om vraagt. Niet is zo vervelend als ongevraagd advies krijgen. Vooral als je zelf echt wel weet hoe het moet, maar het lukt niet. Heb je toch het idee dat je diegene echt kunt helpen, geef dit dan aan voordat je advies geeft en vraag of diegene je advies wil horen. 

Vraag bijvoorbeeld wat je voor de ander kunt betekenen en geef ruimte aan de onzekerheid van de ander. Bijna iedereen is toch een beetje onzeker als het gaat om het vinden van een nieuwe baan. Iemand die vanwege zijn/haar kwetsbaarheid toch al onzeker is, kan door een afwijzing op een sollicitatie nog onzekerder worden. Dit gevoel kun je niet wegnemen bij de ander, maar je kunt er wel voor iemand zijn als diegene onzeker is over zichzelf. Onzekerheid is een emotie die we vaak weg willen maken bij een ander, door diegene complimentjes te geven of de onzekerheid weg te wuiven. Vraag of je iets kan doen zodat het makkelijker wordt voor de ander om om te gaan met deze onzekerheid.

“Het komt wel goed” 
Voor mij persoonlijk is dit het ergste wat je kunt zeggen. Het zou namelijk zomaar kunnen dat het niet goed komt! En dat is in het geval van een sollicitatie ook heel realistisch om in het achterhoofd te houden: lang niet iedere sollicitatie resulteert in een baan. Tegen iemand zeggen dat het wel goed komt, terwijl je dat helemaal niet weet, vind ik dus niet steunend. Wellicht denken anderen hier anders over, en dan hoor ik het graag!, maar ik vind het zelf prettig als mensen om mij heen realistisch zijn over de mogelijke uitkomst. En er voor me zijn als die uitkomst tegenvalt.

Bovenstaande tips heb ik nu toegespitst op solliciteren, maar eigenlijk gelden ze in het algemeen ook. Mijn ervaring is dat het heel lastig kan zijn om aan een ander duidelijk te maken hoe ik me voel en wat ik nodig heb van de mensen om mij heen. In periodes dat ik met spannende dingen bezig ben, zoals een nieuwe baan, vind ik dit nog lastiger. Daarom is het belangrijk dat de mensen om mij heen de moeite nemen om me te bevragen en mij te steunen waar mogelijk. Een (psychische) kwetsbaarheid uit zich vaak ten tijde van veranderingen en het zoeken naar een nieuwe baan is natuurlijk een hele belangrijke verandering in ieders leven. Houd dit in je achterhoofd en stuur dan net een keer extra dat ene lieve appje of ga eens op de koffie. Een beetje extra aandacht kan nooit kwaad ;) 

Reactie schrijven

Commentaren: 0