Netwerken

Netwerken… de een kan niet wachten om er vol voor te gaan, terwijl een ander van het woord alleen al de koude rillingen krijgt. Hoor jij bij die laatste groep? Je bent niet de enige! Over het algemeen moeten mensen toch wel even een drempel over voordat ze mensen aanspreken die ze nog niet eerder ontmoet hebben. Toch kunnen deze ontmoetingen heel waardevol zijn, zeker als je op zoek bent naar (ander) werk. Daarom tien tips om je dat duwtje in de rug te geven zodat jij gaat netwerken!

1. Ga!
Het klinkt heel simpel, maar als je niet op pad gaat, kun je ook niet netwerken. Ga naar nieuwjaarsbijeenkomsten, netwerkclubs of meld je aan voor een leuke workshop of training. Ga in ieder geval naar plekken waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Natuurlijk is dit misschien ook wel meteen het moeilijkste aan netwerken, maar je hoeft niet alleen te gaan. Ga met iemand mee die al bekend is op de plek waar je naar toe gaat of die er al mensen kent. Maar blijf niet thuis zitten, want je netwerk komt niet naar jou toe.

2. Bereid je voor
Zodra je weet waar je gaat netwerken, kun je je voorbereiden. Bekijk de site van het evenement of de workshop waar je naar toe gaat of check de Facebookpagina. Soms worden voor netwerkbijeenkomsten Facebookevents aangemaakt en dan kun je zien wie zich al heeft aangemeld voor het evenement. Doe hier je voordeel mee! Niet alleen weet je of er mensen gaan die je kent, ook kun je kijken of er iemand komt met wie graag kennis wil maken. 
Daarnaast is het fijn om te weten hoe formeel of informeel de bijeenkomst is waar je naar toe gaat. Zo kun je je kledingstijl hier ook op aanpassen, waardoor je je meer op je gemak voelt. Een goede voorbereiding is het halve werk ;)

3. Je doel is contact leggen, verder niks
Voordat je naar je netwerkbijeenkomst gaat, bedenk dan goed dat je daarheen gaat om contact te leggen. Ga niet netwerken met als doel het krijgen van een baan of nieuwe opdrachten. Ga met een open blik naar de bijeenkomst en ontmoet! Iedereen die je ontmoet, kan in de toekomst iets voor je betekenen, maar daar mag je niet van uit gaan. Het doel is je netwerk uitbreiden met nieuwe contacten, je gezicht laten zien en jezelf voorstellen. Als het je helpt, kun je jezelf voornemen om jezelf aan een x-aantal mensen te “moeten” voorstellen. Doe hierin wat goed voelt voor jou en houd in de gaten dat iedereen daar is om te netwerken. En misschien vinden meer mensen het net zo spannend als jij…

4. Laat iemand anders jou introduceren
Zomaar op iemand afstappen om jezelf voor te stellen kan heel spannend zijn. Daarom kan het helpend zijn als je met iemand samen naar een netwerkbijeenkomst gaat die daar al wat mensen kent. Laat hem of haar je dan introduceren. Zeker als je voor het eerst gaat netwerken kan je dit net dat zetje in je rug geven dat je nodig hebt. Je kunt ook met diegene afstemmen wat hij of zij over je vertelt zodat het ijs al gebroken is en je dat zelf niet meer hoeft te doen. Zo maak je gebruik van je bestaande netwerk om je netwerk uit te breiden!

5. Glimlach
Op wie stap jij liever af? Iemand die nors kijkt of iemand met een uitnodigende glimlach? Juist! Glimlach zelf dus ook en zorg voor een open houding. Het is helemaal niet erg om even ergens alleen te staan en rustig te wennen aan de mensen voordat je op iemand afstapt. Maar als je op dat moment wel vriendelijk kijkt, is de kans groter dat iemand op jou afstapt om kennis met je te maken.

6. Kijk naar mensen, niet naar je telefoon
Een logisch vervolg op tip 5 is deze tip: kijk om je heen en niet alleen naar je telefoon. Als je met je telefoon bezig bent, zie je er voor een ander niet beschikbaar uit. Hoe verleidelijk het ook is, om als je alleen bent, jezelf bezig te houden met je telefoon… doe het niet. Je komt om te netwerken in real life dus doe dat dan ook.

7. Geef je ogen de kost
Als je dan toch je telefoon in je zak of tas terug hebt gestopt, kijk dan eens goed rond. Het is makkelijker om op iemand af te stappen die ook alleen staat. Ook is het makkelijker om aan te sluiten bij een groepje van drie. Als er drie mensen staan, is het vaak zo dat er twee mensen in gesprek zijn en de derde erbij staat te luisteren. De kans is groot dat deze persoon het prettig vindt als er iemand bij komt te staan om een gesprek mee aan te knopen. Kijk dus goed om je heen en let op wie er een beetje verloren bij staat. Dat is degene aan wie jij je voor kunt stellen!

8. Stel vragen en toon interesse
Als je dan in gesprek bent, is het belangrijk dat je niet alleen bezig bent met het vertellen van jouw verhaal. Netwerken gaat niet zozeer om jezelf laten zien en je eigen boodschap overbrengen, maar om contact leggen. Stel dus vragen aan de ander en toon interesse in zijn/haar bezigheden. Een makkelijke vraag om mee te beginnen is vragen wat diegene op de bijeenkomst brengt. Is diegene al vaker geweest of is het de eerste keer? 
 
9. Zorg voor een vervolg
Heb je een leuk gesprek gehad met iemand en zou je het contact graag voortzetten? Zorg er dan voor dat er een vervolg komt. Dit kan betekenen dat je elkaar fysiek nog eens gaat zien, maar je kunt hierbij ook denken aan het toevoegen van diegene op LinkedIn of je inschrijven voor zijn/haar nieuwsbrief. Wissel visitekaartjes/contactgegevens uit. Als je zelf geen visitekaartje hebt, kun je altijd vragen om het kaartje van je gesprekspartner. Spreek af dat je nog mailt over het een of ander en doe dit dan ook!

Vond je het een leuk gesprek maar heb je geen behoefte aan een vervolg, bedank je gesprekspartner dan voor het gesprek en geef aan dat je met iemand anders in gesprek gaat.

10. Raap al je moed bij elkaar!
Ik benoemde het in de eerste tip al: als je niet gaat, gebeurt er niks. Maar ik kan me voorstellen dat je ondanks deze tips het nog steeds doodeng vindt om te gaan netwerken. Misschien heb je het idee dat je het echt wel kunt, maar ja, die gigantische drempel om ook daadwerkelijk te gaan netwerken is er nog steeds. Die drempel zal er waarschijnlijk altijd wel zijn. Ik ga regelmatig naar netwerkbijeenkomsten en plaatsen waar ik niemand ken en ik voel die drempel ook nog altijd. De ene keer is deze iets hoger dan de andere keer, maar helemaal op mijn gemak ben ik (nog) niet als ik ergens binnenstap waar ik het merendeel van de mensen niet ken. 
Maar… ik raap al mijn moed bij elkaar en ga! En dat zul jij ook moeten doen als je wil gaan netwerken! Ik wens je heel veel succes maar vooral ook veel netwerkplezier toe. Mocht je me ergens op een netwerkbijeenkomst tegenkomen, stap gerust op mij af voor een gesprekje ;)

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marjon (donderdag, 24 januari 2019 19:55)

    Goede tips! Mooi geschreven �