Vacatures, vacatures en nog meer vacatures...

Je bent er klaar voor. Je wilt gaan solliciteren, want een nieuwe uitdaging lijkt je wel wat. Je CV is helemaal up-to-date en je hebt een algemene motivatiebrief geschreven die je kunt aanpassen. Kortom, laat die vacatures maar komen! Maar waar vind je die dan? Waar ga je op zoek naar vacatures? In deze blog komen een aantal plekken aan bod waar je vacatures kunt vinden. 

Vacaturesites
Op internet zijn tientallen, honderden, duizenden vacatures te vinden op verschillende vacaturesites. Dit zijn sites waarop je specifiek kunt zoeken naar bepaalde vacatures. Je kunt aangeven in welke regio je zoekt, welke functie, hoeveel uur per week je zou willen werken en je kunt zoeken op een trefwoord. Ook kun je vaak je e-mailadres achterlaten, zodat je een melding krijgt als er een vacature op de site komt te staan, die voldoet aan jouw eisen. 

Het voordeel van deze sites is dat je ontzettend veel vacatures op één plek bij elkaar hebt en dat je zelf een beetje kunt spelen met je zoekwoorden. Het nadeel is echter dat je wellicht zoveel vacatures tegelijk vindt, dat je erdoor overweldigd kunt raken. Sla vacatures op die jou aanspreken, ga verder met zoeken, en filter later de vacatures uit waar je echt op wilt solliciteren. Let hierbij echter wel op de sluitingsdatum!

Specifieke sites van bedrijven
Is er een bedrijf waar jij graag zou willen werken? Kijk dan eens op hun website! De meeste bedrijven hebben op hun site een pagina met vacatures. Op deze manier kom je meteen bij de site van het bedrijf, zonder via een vacaturesite bij de vacature te komen. Op een bedrijfspagina is vaak ook de missie en visie van het bedrijf te vinden, waardoor je wellicht een nog beter beeld van het bedrijf krijgt en je nog beter kunt beoordelen of je wilt gaan solliciteren op de beschikbare vacatures. 

Niet alle bedrijven, maar wel veel bedrijven, bieden de mogelijkheid om een open sollicitatie te sturen. Dit staat dan vaak op dezelfde pagina vermeld als waar de vacatures staan. Maak gebruik van deze mogelijkheid als je echt enthousiast bent over het bedrijf en er graag wilt werken. Een bedrijf biedt deze optie niet voor niks en je weet het niet… wie niet waagt, vindt nooit die geweldige baan! ;)

Een andere optie is om via de contactgegevens die vermeld staan op de site, contact te leggen met het bedrijf en op die manier een open sollicitatie te sturen. Dit is een iets brutalere manier van solliciteren, dus doe dit alleen als je je hier comfortabel bij voelt. Je moet zelf achter je sollicitatie staan en dus ook de manier waarop je solliciteert.

Social Media
Aansluitend op het zoeken naar vacatures via websites, kun je ook eens kijken op de social media-pagina’s van bedrijven. Volg de bedrijven die jou aanspreken bijvoorbeeld op Facebook om zo op de hoogte te blijven van hun nieuws en vacatures. 

Je eigen social media zijn natuurlijk ook perfecte plekken om je zoektocht voort te zetten. Plaats een berichtje met de vraag of iemand in je netwerk een leuke vacature voor je weet en wie weet krijg je allerlei leuke tips! Ik heb zelf ooit eens een berichtje geplaatst op LinkedIn en daar is ook daadwerkelijk een sollicitatiegesprek uit voortgekomen. Het voordeel hierbij is, dat diegene die jou tipt, ook een goed woordje voor je kan doen bij de werkgever bij wie je gaat solliciteren. Dit is een goede binnenkomer en vergroot de kans op een gesprek.

Sowieso is het hebben van een LinkedIn-pagina makkelijk als je aan het solliciteren bent. LinkedIn is eigenlijk een soort zakelijke variant van Facebook en er komen regelmatig vacatures voorbij. Bovendien kun je via LinkedIn makkelijk een zakelijk netwerk opbouwen en bijhouden.

Via via… in real life
Het is natuurlijk makkelijk en snel om van achter je computer te zoeken naar vacatures, maar je zult misschien ook merken dat je op een bepaald moment alle sites wel gezien hebt. Als je dagelijks op sites kijkt en zoekt naar vacatures, kan het zijn dat je soms gefrustreerd raakt van het gebrek aan nieuwe vacatures. Daarom is het ook slim om in je dagelijkse leven je netwerk op de hoogte te brengen van je zoektocht naar een nieuwe baan. Vertel de mensen om je heen dat je op zoek bent en wat je ongeveer zoekt. Er is altijd wel iemand die jou via via aan iemand kan voorstellen om zo een ingang te hebben bij een bedrijf. Ook hebben de mensen in je omgeving vast wel tips voor je waar je nog een leuke vacature kunt vinden. Maak gebruik van de kennis en de kennissen van de mensen om je heen!

Trek de stoute schoenen aan en…
…loop het bedrijf binnen waar je graag wilt werken en vraag of ze werk voor je hebben! Spannend? Jazeker! Maar ook een manier om meteen te laten zien wie je bent en wat je aandurft!

Eigenlijk geldt dit voor alle manieren om vacatures te vinden: trek je stoute schoenen aan en ga ervoor! Wees creatief in je zoektocht naar vacatures en wees niet bang om van je te laten horen. Heel veel succes!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marjon (dinsdag, 27 november 2018 06:52)

    Duidelijke enthousiaste blog �