Dit ben ik! Take it or leave it?!


Als mensen gaan solliciteren, zijn ze vaak bezig met het perfecte CV, een goede motivatiebrief en de juiste antwoorden geven op de vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Solliciteren staat echter gelijk aan jezelf presenteren. Jezelf presenteren betekent dat je laat zien wie je bent en wat je in huis hebt. Niet alleen als werknemer, maar zeker ook als persoon. Helemaal jezelf zijn is dan het meest eerlijke. Maar is dit ook verstandig als je aan het solliciteren bent? In hoeverre moet je jezelf zijn en in hoeverre is het verstandig je aan te passen? In deze blog lees je daar meer over!

De juiste eerste indruk op afstand
Zodra je contact met iemand hebt, of dat nu per mail, telefonisch of in real life is, laat je meteen een indruk achter. De manier waarop je je telefoon opneemt, kan al veel over je zeggen. Praat zo duidelijk mogelijk als je een zakelijk telefoontje pleegt en wees niet bang om vragen te stellen als de ander niet duidelijk is. Als je zelf belt, naar aanleiding van een vacature bijvoorbeeld, maak dan snel duidelijk waar je voor belt. Mocht je dan niet meteen de juiste persoon binnen het bedrijf aan de telefoon krijgen, dan kan diegene je wel snel doorverbinden. Dit voorkomt dat je je verhaal twee keer moet vertellen. 
Veel mensen vinden het eng of spannend om iemand te bellen. Is dit bij jou ook het geval? Schrijf dan de vragen die je hebt op, zodat je een leidraad voor jezelf hebt.

Luister ook je voicemail eens kritisch af. Als je bezig bent met solliciteren, dan is de kans groot dat je gebeld gaat worden door iemand van het bedrijf waar jij wilt gaan werken. Uiteraard kan het dan zijn dat je voicemail een keer wordt ingesproken. Zorg er dan voor dat je geen kinderachtige of te grappige voicemail hebt, maar een bericht waarin duidelijk wordt van wie het nummer is dat gebeld is en of diegene teruggebeld wordt als hij of zij een berichtje achterlaat. Voor een toekomstig werkgever kan dit de eerste keer zijn dat hij contact legt met jou als toekomstig werkgever, dus het zou jammer zijn als je voicemail een vertekend beeld van jou geeft! Simpele voicemailberichten worden gewaardeerd, dit geldt ook voor het inspreken van een voicemail. 

Tegenwoordig is mailcontact heel gewoon geworden en gaan de meeste sollicitaties via mail of een online programma. Hierdoor is de toon van een sollicitatie ook veranderd. Een hele officiële brief is niet meer zo gangbaar als een aantal jaar geleden. Toch ga ik zelf altijd uit van het principe dat je beter te beleefd kunt zijn dan te brutaal. 

Secondewerk
Wist jij dat iedereen die je ontmoet binnen een paar seconden een oordeel over je velt? Al heb je nog geen woord gewisseld met diegene, toch heeft hij of zij al meteen een indruk van je. En juist die eerste indruk is veelzeggend en vaak ook de juiste. Met andere woorden: de eerste indruk die je achterlaat is bepalend voor de (werk-) relatie die je krijgt met de ander. Is de eerste indruk positief, dan ben je dus eigenlijk al grotendeels binnen! 

Waar kijk jij als eerste naar als je iemand ontmoet? Kleding, haar, uitstraling? Grote kans dat die ander daar ook naar kijkt! Sommige dingen kun je niet zomaar veranderen, zoals je uitstraling of je kledinggarderobe. Toch kun je met kleine aanpassingen grote veranderingen bereiken. 

Natuurlijk is het niet nodig om nieuwe kleding aan te schaffen voor een sollicitatiegesprek, maar als jij dat wil, moet je dat vooral doen! Het is belangrijk om schone kleding aan te trekken, waar geen gaten in zitten of andere slijtageplekken. Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet en laat zien dat je niet zomaar iets uit de kast hebt getrokken. Als je solliciteert op een kantoorbaan, worden er andere dingen van je verwacht dan wanneer je solliciteert naar een baan als hovenier. Pas je outfit daarom aan, aan de functie waar je op solliciteert. Blijf echter altijd dicht bij jezelf. Het heeft geen zin om in een pak naar een sollicitatiegesprek te gaan, als je daarna nooit meer van plan bent om dat pak ook daadwerkelijk naar je werk aan te trekken. Bovendien is het prettig als je outfit je niet afleidt tijdens het sollicitatiegesprek. Een broek die afzakt, een trui die niet lekker zit… het leidt af en zorgt ervoor dat je niet je volledige aandacht bij het gesprek kunt houden. Trek dus iets aan dat lekker zit, waar je je fijn in voelt en wat, in jouw beleving, uitstraalt wie je bent. 

Hierbij heb ik nog wel één aandachtspunt… t-shirts met teksten of provocerende afbeeldingen erop. Tegenwoordig zie je veel shirts met grappige teksten erop, waarmee je een leuk statement kunt maken. Deze zijn in mijn ogen echter niet zo geschikt voor een sollicitatiegesprek. Houd het liever simpel en kies voor een effen shirt of een shirt met een simpel patroontje. 

Brabants of Nederlands? 
Ik verbaas me er altijd over dat Brabanders op televisie altijd ondertiteld worden. Ik kan ze immers prima verstaan! Toch is het voor sommige mensen niet te volgen, dat Brabantse taaltje. Hoe plat praat jij? Tijdens een sollicitatiegesprek is het ten eerste belangrijk om verstaanbaar te zijn, maar ten tweede kan een sterk dialect ook in je nadeel werken. In veel vacatures staat duidelijke dat het beheersen van de Nederlandse taal een pré is. Let dus een beetje op je taalgebruik, maar kijk uit dat je uit angst om iets verkeerds te zeggen helemaal dichtklapt. In dat geval kun je beter iets zeggen dat er misschien niet helemaal keurig uitkomt, dan dat je dichtklapt en op die manier niet kunt laten zien wie je bent.

Ook hierbij is het natuurlijk van belang dat je weet bij welk bedrijf je solliciteert. Een oer-Brabants familiebedrijf zal minder raar opkijken van Brabantse uitspraken dan wanneer je solliciteert bij een bedrijf boven de rivieren. Overigens heb ik het hier over het Brabantse accent omdat ik zelf een geboren en getogen Brabantse ben, dit geldt echter natuurlijk voor alle dialecten. 

Voordat je gaat solliciteren is het dus belangrijk om informatie te verkrijgen over het bedrijf waar je gaat solliciteren. In een vacature kun je vaak al informatie vinden, maar ik kijk zelf altijd ook nog op de website. Wellicht ken je ook wel mensen die bij dit bedrijf werken, die jou het een en ander willen vertellen. Hoe meer je weet over het bedrijf waar je gaat solliciteren, hoe beter je hier op in kunt spelen tijdens je sollicitatie! 

Stevige handdruk of slap handje?
Zelf krijg ik altijd de kriebels als een volwassene mij een slappe handdruk geeft. Zodra je je voorstelt aan je eventuele nieuwe werkgever, maak je een eerste indruk. Zoals ik eerder in deze blog schreef, wordt er vrijwel meteen een oordeel over je geveld. Een handdruk maakt deel uit van die eerste indruk, omdat je iemand in de eerste seconden dat je hem of haar ontmoet, vaak op die manier begroet. 

Een slap handje straalt niks uit. Geef de persoon aan wie je je voorstelt een stevige handdruk. Dit houdt in dat je een beetje knijpt. Kijk wel uit dat je niet te hard knijpt! Oefen dit maar eens met een vriend of familielid. Hoe voelt het voor jou aan als een ander heel hard knijpt of juist helemaal niet? Als je hier mee gaat oefenen, ontdek je vanzelf wat voor jou prettig voelt en hoe jij in het vervolg iemand een hand wil geven. Een stevige handdruk straalt zelfvertrouwen uit, houd dat goed in je achterhoofd! 

Kortom…
… er zijn een heleboel aspecten die er samen voor zorgen welke eerste indruk jij achter laat. Ik hoop dat je iets hebt aan de tips uit deze blog. Heb jij nog tips waar je anderen mee zou kunnen helpen? Laat dan een reactie achter onder deze blog! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0