Voor als je geen inspiratie hebt...

Na twee alinea’s schrijven, was mijn inspiratie helemaal weg. Het idee van mijn nieuwe blog was goed, sloot aan bij de tijd van het jaar en had genoeg inhoud om er een volle blog over tekunnenschrijven. Had ja... want na die twee alinea’s kwam er niks meer. Terwijl ik zo zat te peinzen en te strepen in de tekst, bedacht ik me dat dit een herkenbaar scenario voor mij is. Hoe vaak heb ik niet zo zitten zwoegen op een sollicitatiebrief? Dan was ik erg enthousiast over de vacature en kon ik niet wachten om te gaan solliciteren in de hoop dat dit mijn droombaan zou zijn. In gedachten zag ik het al helemaal voor me! Dus laptop erbij en solliciteren maar! Om vervolgens stil te vallen... mijn handen boven het toetsenbord, Word-document geopend, maar die sollicitatiebrief kwam erniet. Omdat ik denk dat dit voor veel mensen herkenbaar is, deze maand een blog met tips om je “writersblock” te doorbreken!

Begin niet bij het begin
Als ik ga schrijven, ben ik geneigd om bij de inleiding te beginnen, dan het middenstuk en netjes verder te gaan met het slot. Het liefst schrijf ik mijn blog, brief of ander stuk in één keer van begin tot eind. Dit is lang niet altijd de beste methode. Vaak weet je namelijk wel wat je in het middenstuk wil schrijven. Bij een sollicitatiebrief weet je waarom jij wilt solliciteren, welke kwaliteiten en vaardigheden je mee brengt die jou geschikt maken voor de functie. Schrijf dit dan eerst op. Maak een lijstje met punten die je zeker in de brief naar voren wilt laten komen. Schrijf alles maar op, schrappen kan altijd nog. Als je een lijstje hebt, kun je daarin een volgorde aanbrengen die je wilt gebruiken in je brief. Misschien blijkt dan ook dat bepaalde punten erg overeenkomen, of dat sommige dingen op je lijstje helemaal niet zo van toepassing zijn op de functie waarop je gaat solliciteren.
Voordat je je sollicitatiebrief gaat schrijven, heb je dan de inhoud dus al klaar. Het middenstuk van je brief kun je dan uitschrijven aan de hand van je lijstje. In de introductie stel je jezelf voor en tot slot sluit je je brief netjes af. Hiermee heb je heel simpel een standaard sollicitatiebrief geschreven. Je kunt dan je brief “opleuken” en persoonlijker maken door deze basis verder uit te breiden. Houd er wel rekening mee dat de brief niet te lang moet zijn. Beter kort maar krachtig dan een heel verhaal dat misschien niet eens gelezen wordt. 

Nu even niet!
Hoe vaak is het bij jou al voorgekomen dat je na een uur naar een computerscherm gestaard te hebben, ineens wél inspiratie kreeg? Ik geloof niet dat ik dat ooit heb meegemaakt! Mij helpt het om iets anders te gaan doen. Even je gedachten verzetten en niet blijven zwoegen op de perfecte sollicitatiebrief. Soms kun je na een uurtje weer fris verder en soms kost het een paar dagen. Ben niet bang om wat later te solliciteren dan meteen het moment dat je de vacature onder ogen krijgt. Er staat altijd een uiterste datum in de vacature en tot die tijd kun jij je brief en CV opsturen. 
Ik heb weleens mensen horen zeggen dat het goed is om meteen te solliciteren. Zo laat je zien dat je enthousiast bent over de vacature. Dat zou een werkgever natuurlijk kunnen denken. De andere kant is dat de recruiter het idee kan hebben dat je brief snel snel geschreven en verstuurd is... Met andere woorden: je hebt er geen invloed op hoe het moment van solliciteren overkomt op een ander. Als jij een goede brief hebt geschreven en je hebt een CV dat aansluit bij de eisen van de functie, dan is de kans groot dat je verder gaat in de sollicitatieprocedure. 

Twee weten meer dan één
Heel veel mensen vinden het lastig om te verwoorden waar ze goed in zijn. Vraag iemand naar een slechte eigenschap en diegene weet meteen van alles te vertellen. Vraag iemand om een positieve kant van zichzelf te benoemen en vaak blijft het stil. Het antwoord op de vraag waarom nou juist jij de meest geschikte persoon bent voor de functie is dus ook niet altijd makkelijk te verwoorden. Zeker als je heel enthousiast bent en ontzettend graag uitgenodigd wil worden voor een sollicitatiegesprek, wil je natuurlijk ook heel goed duidelijk maken waarom jij aangenomen moet worden! Praat dan eens met een vriend of familielid over de vacature, het bedrijf waar je wilt solliciteren en waarom jij denkt dat je geschikt bent. Iemand die jou goed kent, kan beamen wat je zegt of je tips geven. Een ander ziet vaak makkelijker je goede kanten en kwaliteiten en kan dit beter benoemen, dan jijzelf. Maak hier gebruik van tijdens het schrijven van een sollicitatiebrief! 

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan
Als je eenmaal een brief hebt geschreven waar je tevreden over bent, kun je deze natuurlijk altijd aanpassen aan een andere vacature. Tijdens het solliciteren zul je waarschijnlijk zoeken naar soortgelijke vacatures. Hierdoor hoef je je brief niet steeds compleet te veranderen per vacature. Ga er echter niet klakkeloos vanuit dat jouw goede sollicitatiebrief goed genoeg is voor iedere vacature in dezelfde branche. Lees je brief altijd nog door voordat je hem verzendt en bedenk goed of dit is wat je kwijt wil voor deze specifieke vacature. Sla al je sollicitatiebrieven op, ook al zijn de aanpassingen nog zo klein. Zo kun je bij gebrek aan inspiratie altijd een paar brieven erbij pakken en deze als uitgangspunt gebruiken. 

Google is je beste vriend
Tot slot geef ik je een tip die erg voor de hand ligt: Google! Op internet zijn zoveel voorbeelden te vinden van sollicitatiebrieven dat het je vast een idee geeft voor jouw eigen brief. Gebruik deze voorbeelden ter inspiratie en neem nooit zomaar iets over van internet. Het belangrijkste van een sollicitatiebrief is dat jouw eigenheid er doorheen klinkt en dat kun je niet van internet plukken! 
Overigens is het ook heel leuk om als zoekterm “slechte sollicitatiebrieven” in te typen. Je krijgt dan voorbeelden hoe het niet moet! Waarschijnlijk kun je smakelijk lachen om deze slechte voorbeelden en kom je tot de ontdekking dat jouw brief helemaal zo slecht nog niet is ;)

Succes met het doorbreken van je “writersblock” en mocht jij nog tips hebben, dan hoor ik het graag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0