Afgewezen?! Zó wordt dat iets makkelijker voor je!

Hoewel ik pas geleden een blog schreef over hoe leuk solliciteren kan zijn, zit er natuurlijk ook een groot nadeel aan vast: de afwijzingen waar je ongetwijfeld mee te maken krijgt.  Een afwijzing is nooit leuk en went eigenlijk ook nooit. Toch zijn er dingen die je kunnen helpen om het wat makkelijker voor je te maken. In deze blog ga ik daar dieper op in.

Praten, praten, praten
Het is misschien een inkoppertje, maar praat met een vriend(in) of familielid over je plannen om te solliciteren en je lopende sollicitaties. Hierdoor wordt het makkelijker om ook te vertellen hoe het verder is gegaan. Mensen in je omgeving zullen ten eerste waarschijnlijk al weleens informeren naar je banenjacht, en ten tweede hoef je op het moment dat je wil praten over een afwijzing niets meer uit te leggen.
Zeker als je afgewezen bent voor een leuke baan waar je je al op verheugd had, is het fijn om steun te krijgen bij het verwerken van die teleurstelling. 
Daarnaast zul je ontdekken dat als jij vertelt over je sollicitaties, iedereen wel een verhaal heeft over een sollicitatie die niet liep zoals diegene graag had gewild. Je bent niet de enige die zoiets meemaakt dus je staat er niet alleen voor! 

Maak het niet persoonlijk
Een afwijzing, op welke manier dan ook, voelt heel persoonlijk. Het woord alleen al klinkt erg negatief en eigenlijk zou er ook een ander woord voor moeten zijn vind ik! Je wordt namelijk niet als persoon afgewezen, je sollicitatie wordt afgewezen. Er zijn ontzettend veel redenen waarom je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of waarom je na het gesprek niet aangenomen wordt. Als je de situatie benoemt als “ze kiezen voor iemand anders” in plaats van “ik ben afgewezen”, dan voelt dat al heel anders, toch?

Leermoment
Iedere sollicitatie levert je iets op, ook al is het niet de baan waar je op hoopte. Een afwijzing levert echter wel feedback op. Het is je namelijk goed recht om te vragen waarom je geen gesprek krijgt of waarom je niet aangenomen wordt na een sollicitatiegesprek. Zeker als je meerdere sollicitatiegesprekken hebt gevoerd, maar niet wordt aangenomen, is het goed om te achterhalen of er een rode draad in de afwijzingen zit. Mocht het zo zijn dat je vaker hetzelfde antwoord krijgt, dan kun je daar iets mee doen. Het kan zijn dat je brief niet duidelijk genoeg is of je CV is niet compleet. Dit kun je dan met een paar kleine aanpassingen verbeteren. 
Word je niet aangenomen vanwege gebrek aan opleiding of werkervaring, dan kost het wat meer investering om dit te verbeteren. Natuurlijk kun je er dan voor kiezen om een opleiding te gaan volgen, maar het kan ook een eyeopener zijn dat je misschien op functies solliciteert die toch (nog) niet zo goed bij je passen als je zelf dacht. Bespreek dit ook eens met iemand die jou goed kent. Hoe denkt hij of zij hierover? Soms weten mensen om je heen beter wat bij je past dan jijzelf!

Moment van de afwijzing
Het moment waarop je afgewezen wordt, bepaalt wat het leermoment is voor je, zoals ik hierboven beschreef. Bedenk echter goed dat ook na een sollicitatiegesprek afgewezen worden niet persoonlijk is. Het is misschien wel moeilijker om te accepteren dan wanneer je na een digitale sollicitatie een mailtje krijgt dat je niet verder gaat in de sollicitatieprocedure, maar dan heb je wel al heel wat kandidaten achter je gelaten! Je mag er trots op zijn dat je zover bent gekomen en waarschijnlijk komt dit doordat je een goede motivatie hebt geschreven. 
Als je niet uitgenodigd wordt voor een gesprek, besef dan dat er heel veel mensen solliciteren op een functie waarop maar één iemand aangenomen kan worden. Laat iemand naar je brief en CV kijken en wie weet word je de volgende keer wél uitgenodigd op gesprek!

Maar heej, het is okee...
... om verdrietig te zijn. Je hebt tijd en energie gestoken in de sollicitatie en je hoopte op een nieuwe baan. Helaas gaat het niet door en daar mag je gerust even boos of verdrietig over zijn. Sta er even bij stil, laat je emoties er zijn en ga dan weer lekker door met solliciteren! Die leuke baan komt er wel en als je het solliciteren even niet ziet zitten, lees dan mijn blog “Zo leuk kan solliciteren zijn!” maar eens ;)


Reactie schrijven

Commentaren: 0