Zo leuk kan solliciteren zijn!

Het is nooit leuk als je thuis zit, maar graag wilt werken. Zeker niet als dit komt door een kwetsbaarheid die je hebt. Als dit dan ook nog eens een psychische kwetsbaarheid is, kan het al hard werken zijn om lekker in je vel te blijven zitten. Solliciteren kan dan aanvoelen als een zware taak, waar je heel erg tegenop kunt zien. In deze blog wil ik je laten zien wat de leuke kanten aan solliciteren zijn.

Sollicitatieplicht

Misschien heb je zojuist de inleiding gelezen met rollende ogen. Als je namelijk een sollicitatieplicht hebt vanwege de uitkering die je ontvangt, zal deze niet echt niet altijd zo leuk zijn. De eisen die aan de sollicitatieplicht hangen, zijn pittig en zorgen ervoor dat je veel met het sollicitatiegebeuren bezig bent. Ik kan me heel goed voorstellen dat je het dan op een gegeven moment compleet beu bent!
Solliciteren biedt echter de mogelijkheid om uit deze situatie te komen. Niet iedereen zal meteen zijn of haar droombaan vinden en krijgen, maar iedere baan kan weer een opstap zijn naar die droombaan.

Bovendien kan het helemaal geen kwaad om te solliciteren op een droombaan, die misschien helemaal niet haalbaar is. Als je toch moet solliciteren, waarom dan niet op een functie die je echt ambieert? Misschien niet nu, ben je er nog niet klaar voor, heb je er de juiste opleiding (nog) niet voor of zijn het (nog) teveel uren voor je... maar schrijf toch maar eens een sollicitatiebrief voor die ene functie die (nog) ver out of your league is. Door zo’n brief te schrijven kom je erachter waarom je een dergelijke functie zo graag wilt en welke kwaliteiten je bezit om die baan daadwerkelijk te kunnen krijgen. Hemel jezelf daarbij ook eens lekker op en ontdek dat dit wonderen kan doen voor je zelfvertrouwen!

Andersom kan het je trouwens ook helpen... ik heb ooit eens een brief geschreven naar aanleiding van een vacature voor wat ik dacht dat mijn droombaan zou kunnen zijn. Tijdens het schrijven van die brief kwam ik er echter achter dat ik ten eerste echt totaal de persoon niet ben voor een dergelijke functie en ten tweede dat ook helemaal niet wil zijn! Dit hielp mij om daarna weer gerichter te zoeken naar vacatures die wél aansluiten bij mijn dromen en wensen voor de toekomst. 

Een nieuw begin

Wat ik zelf het allerleukst vind aan solliciteren is de mogelijkheid om een nieuw begin te kunnen maken. Juist als je een kwetsbaarheid hebt of langdurig thuis hebt gezeten, kan een nieuwe baan een hele positieve verandering zijn in je leven. Het is een mogelijkheid om je op een nieuwe plek bij nieuwe mensen op een voor jou nieuwe manier te profileren. Je kunt de dingen die je in het verleden hebt geleerd, door je eigen situatie, op vorige werkplekken, nu inzetten op je nieuwe plek. Je wordt niet meer beoordeeld op situaties uit het verleden, maar over hoe je bent en hoe je je werk doet in het hier en nu. Daarnaast leer je nieuwe mensen kennen, wat wil je nog meer!? ;) 

Sommige lezers zullen dit bovenstaande misschien juist heel erg spannend vinden en alles wat ik bestempel als ‘leuk’ helemaal niet leuk vinden, maar doodeng! Dat is het ook! Ik heb het al vaker geschreven: solliciteren is niet makkelijk en dat zal het waarschijnlijk ook nooit worden. Het is spannend om die mail te versturen, om dat kantoor in te lopen en daarna te moeten wachten op het verlossende telefoontjes. Dit zijn echter allemaal stappen naar een toekomst waarin jij een leuke baan hebt waarbij je gewaardeerd wordt en met plezier naar je werk gaat. 

Solliciteren is net als de liefde: je zult eerst een paar kikkers moeten kussen voordat je je prins vindt. Niet meteen je eerste sollicitatiegesprek of je eerste baan, zal meteen de functie zijn waar jij blij van wordt. Maar je zet stappen! En als jij moet solliciteren omdat de uitkeringsinstantie dit van je vraagt, dan ben je ook met je toekomst bezig. Want ook solliciteren op een minder aantrekkelijke vacature, brengt jou dichter bij die ene leuke functie. Solliciteren leert jou wat je wel en niet wil, waar je wel en niet goed in bent en welk aantal uren in de week bij jou past. Van iedere sollicitatie neem je iets mee naar de volgende!

En toch...

... hoeft het ook niet altijd leuk te zijn. Het mag spannend zijn. Het mag af en toe frustrerend zijn. Het mag strontvervelend zijn! Maar weet waar je het voor doet: JOUW toekomst! En op het moment dat jij die sollicitatiebrief mailt, ben jij aan zet. Heb jij de touwtjes in handen en laat jij zien dat je bereid bent hard te werken voor werk. Top toch!

Reactie schrijven

Commentaren: 0