Wees trots op je gat!

Vijf tips om te dealen met het gat in je CV

  

Een gat in je Curriculum Vitae… ik zou bijna willen vragen: wie heeft het niet?! Het lijkt voor jou als je gaat solliciteren misschien een probleem dat alleen jou overkomen is, maar er zijn heel veel mensen met een gat in hun CV. Iedereen gaat anders om met dat gat, niet alleen de sollicitanten maar ook toekomstige werkgevers. Er is dus geen eenduidige manier waarop je er mee om kunt gaan. Toch hoop ik je met mijn vijf tips op weg te helpen en je te laten zien dat je trots mag zijn op je gat!

 

 Tip 1: mijn gat past bij de vacature

 

 Laat ik beginnen met een positieve noot! Misschien vind je dat ik makkelijk praten heb met mijn werkachtergrond als ervaringsdeskundige in de psychiatrie, maar ik ben van mening dat een gat in je CV ook positief kan zijn. Een gat in je CV geeft aanleiding voor vragen tijdens een sollicitatiegesprek, waarbij jij jezelf kunt laten zien.

 

Zeker voor functies binnen de zorg of maatschappelijke functies, kan een gat in je voordeel werken. Eigen ervaring wordt steeds belangrijker gevonden en dit kun jij dan uitlichten. Overweeg goed wat je vertelt over je die periode per sollicitatie. Soms is het nodig om je verhaal een beetje aan te passen aan het bedrijf waar je gaat solliciteren of de functie waar je op solliciteert. In het zakelijke bedrijfsleven zal er anders gereageerd worden dan in de zorg. Voordat je je CV verstuurt, check dus even of  je het nog aan moet passen aan de functie.

  

Tip 2: mijn gat is geen gat

 

 Er zijn maar weinig mensen die een tijd lang helemaal niks hebben gedaan. Ga maar eens na bij jezelf… hoe lang houd je het vol om helemaal niks te doen?! Als je thuis komt te zitten, vanwege een contract dat niet verlengd wordt, vanwege een psychische kwetsbaarheid of vanwege een lichamelijk probleem, dan gaat vrijwel iedereen op zoek naar bezigheden. Jij vast ook! Misschien ben je wel een pottenbakcursus gaan volgen of heb je je uitgeleefd in de sportschool drie keer per week. Dit lijken misschien onbenulligheden vergeleken met een baan, maar het zegt iets over jou als persoon. Pottenbakken is creatief bezig zijn en door te gaan sporten heb je gewerkt aan een gezondere levensstijl.

  

Daarnaast heb je misschien een keer een workshop gevolgd of een training. Het gaat er niet om dat de dingen die je doet het hele gat in je CV overbruggen; het gaat er om dat er in plaats van één heel groot opvallend gat meerdere kleinere gaten in je CV vallen. Zeker als je een aantal jaar geen betaald werk hebt gehad, kan dat onoverkomelijk lijken bij het vinden van een nieuwe baan. Door bijvoorbeeld je hobby’s of bepaalde workshops in je CV te benoemen, verklein je het gat.

 

 Heb je geen noemenswaardige workshops gevolgd of nieuwe hobby’s ontdekt? Dan ben je misschien wel regelmatig bij je eenzame buurvrouw koffie gaan drinken en heb je boodschappen voor haar gedaan als het nodig was. Noem dit mantelzorg en je bent weer een stap dichter bij je droombaan!

 

 Tip 3: mijn gat heeft me zoveel gebracht…

 

 Ook dit klinkt je vast bekend: zodra je uit je ritme bent van de drukte van alledag en tijd hebt om te ontspannen, ga je nadenken over van alles en nog wat. De vorige tip ging over de praktische invulling van dat gat in je CV, maar kijk ook eens naar wat die periode je heeft gebracht op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of je “mindset”. Wat heb je geleerd van de tijd dat je thuis zat? Wat neem je voor jezelf mee voor de toekomst? Welke eigenschappen van jezelf heb je ontdekt die gunstig zijn voor het vinden van een nieuwe baan? Om het voorbeeld te nemen van de buurvrouw bij wie je op de koffie gaat omdat ze eenzaam is… dit zegt iets over je sociale vaardigheden, je inlevingsvermogen en je zorgzame kant. Daarnaast kan het zijn dat je hierdoor na bent gaan denken over je eigen toekomst (wat als ik ouder word en alleen thuis kom te zitten!?) maar ook dat je van mening bent veranderd over welke weg je in wil slaan. Misschien heb je hierdoor besloten om meer voor anderen te doen of zelfs een carrièreswitch te maken en in de zorg te gaan werken.

 

 Voor mij gold dat mijn tijd zonder een betaalde baan in het teken stond van mezelf leren kennen en omgaan met de valkuilen waar ik daarvoor steevast keihard in kukelde. Hierdoor weet ik nu beter wat ik wil en kan en dit verwoord ik dan ook zo tijdens een sollicitatiegesprek. Voor een werkgever kan het heel positief zijn als je kunt verwoorden waar je valkuilen liggen en wat je nodig hebt om er niet in te trappen. Niet voor niks bevat een sollicitatiegesprek  vrijwel altijd een vraag over je mindere kanten of leerpunten.

 

 Tip 4: mijn gat is eigenlijk helemaal niet zo interessant…


 Daar zit je dan te wachten in een kamertje totdat je geroepen wordt en het sollicitatiegesprek gaat beginnen. Allerlei vragen spoken door je hoofd, de zenuwen gieren door je lijf en het liefst ga je zonder op gesprek te zijn geweest weer lekker naar huis. Voor jou zal het gat in je CV op zo’n moment gigantisch lijken, de spreekwoordelijke roze olifant in de kamer. Bedenk goed dat je op dat moment al een flinke stap gezet hebt: je bent namelijk al uitgenodigd om op gesprek te komen!

 

 Ik wil het niet kleiner of makkelijker maken dan het is, maar als je een goede brief hebt geschreven en ook je curriculum vitae ziet er keurig uit én je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek… dan ziet het er echt allemaal al heel rooskleurig uit! Een werkgever kijkt naar je opleidingen en je werkervaring en als dat past bij de functie waar het bedrijf iemand voor wil hebben, dan is dat belangrijker dan een periode waarin je minder hebt gedaan. Zeker als je dat gat in je CV goed kunt verantwoorden en er een positieve draai aan kunt geven.

 

 Besef goed dat wij mensen heel goed zijn in het focussen op het negatieve. Een toekomstig werkgever is hier waarschijnlijk veel minder mee bezig. Die wil een goede kandidaat en misschien ben jij dat wel!

 

 Tip 5: ik ben trots op mijn gat!

  

Schaam je niet voor je gat in je CV. Wees blij met wie je nu bent, wellicht mede door die periode. Sta open voor de vragen die erover kunnen komen en wees bereid om er open en eerlijk antwoord op te geven. Maar schaam je niet en maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is. Een gat in je CV is niets om je voor te schamen en ook helemaal niet zo bijzonder of gek. Als jij zelfverzekerd het sollicitatiegesprek aangaat en je rug recht houdt tijdens de ondervraging, dan is dát wat een werkgever onthoudt en niet dat gat in je CV!

 

 Laat je niet ontmoedigen door een gat in je CV, maar laat jezelf zien en solliciteer! Door te solliciteren, door afgewezen te worden, door gesprekken te hebben leer je steeds beter wat in jouw situatie werkt om te vertellen over je gat in je CV. Het blijft natuurlijk heel persoonlijk, maar ik hoop dat ik je met deze vijf tips op weg heb kunnen helpen.

 

Laat je me weten hoe jouw sollicitaties gaan?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    T. Middel (woensdag, 25 april 2018 08:38)

    Ook voor mensen zonder gat in hun CV een interessant verhaal !

  • #2

    Marjon (woensdag, 25 april 2018 20:54)

    Mooi geschreven, ik ga deze tips gebruiken in mijn werk �