Solliciteren met een kwetsbaarheid... wat bedoel ik daar eigenlijk mee?!

Wie kent het niet? Zenuwen, klamme handjes en tig vragen in je hoofd die je zo meteen misschien moet beantwoorden. Solliciteren is altijd spannend. Maar als je daarnaast ook een kwetsbaarheid hebt, kan het een onmogelijke opgave lijken. Niet alleen het gat in je cv, maar ook de manier waarop je kwetsbaarheid op je werk tot uiting kan komen, kunnen onderwerp van het sollicitatiegesprek zijn. In deze blog vertel ik je waarom solliciteren nog net wat lastiger is wanneer je een kwetsbaarheid hebt. En natuurlijk kan ik het niet laten om je alvast wat tips te geven!

Maar dat kan ik toch helemaal niet…

Persoonlijk ken ik niemand die solliciteren níet spannend vindt. Hoe je het ook wendt of keert, je moet jezelf promoten om de baan te bemachtigen. En juist dát, jezelf de hemel in prijzen, is voor veel mensen heel lastig. 
Iemand die een kwetsbaarheid heeft, psychisch of fysiek, kan hier erg onzeker over zijn. Een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en verlegenheid zijn kenmerken die ik veel heb gezien bij mensen die aan het begin van een herstelproces staan. Ga er dan maar eens aan staan om een toekomstige werkgever te overtuigen van jouw kwaliteiten! Gedachten als “Dat kan ik toch niet”, “Ik voldoe toch niet aan de eisen” of “Ik heb al zolang geen betaald werk gehad, ik word toch niet aangenomen” kunnen je ervan weerhouden om überhaupt die sollicitatie de deur uit te doen. 
Mijn vraag aan jou is: “Wat heb je te verliezen als je wél solliciteert?”

Onzekerheid kan allesoverheersend zijn en is heel moeilijk om in je eentje te doorbreken. Vraag iemand in je omgeving om mee te kijken met je als je aan het solliciteren bent. Solliciteren doe je vaak alleen, achter je computer, wellicht vloekend en zwetend! Maar vergeet niet dat je vaak echt wel even de tijd hebt om te reageren op een vacature, dus maak daar gebruik van door de tijd te nemen voor je sollicitatie. Besef dat iedereen wel ergens onzeker over is en dat dat helemaal niet erg is! Jouw onzekerheid maakt jou tot de persoon die je bent. 

Het beruchte gat in je cv

Het hebben van een kwetsbaarheid gaat samen met een herstelproces. Of je nu herstelt van een depressie of van een gebroken been, herstel kost tijd. 
Een gevolg hiervan is vaak een gat in je curriculum vitae. Voor vrijwel iedere werkgever is dit een reden tot twijfel om jou uit te nodigen voor een gesprek. En als je dan wordt uitgenodigd voor dat gesprek, dan zal je er zeker op bevraagd worden. Dit werkt dan natuurlijk bovengenoemde onzekerheid weer in de hand en het cirkeltje is rond… 

Het gat in je cv is dan ook een begrip in negatieve zin, iets waarvan iedereen weet dat het niet gunstig is in je sollicitatieprocedure. Toch zal je ontdekken dat er heel veel manieren zijn om anders met dat gat om te gaan dan je misschien gewend bent. De komende tijd ga ik je in mijn blog tips geven zodat jij, ondanks dat gat in je cv, toch uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

Valkuilen

Een werkgever wil tijdens een sollicitatiegesprek een beeld krijgen van jou als werknemer en collega in het team. Bepaalde kwetsbaarheden kunnen je beperken in je mogelijkheden tot werken. Dit kunnen hele simpele dingen zijn, zoals niet lang kunnen staan vanwege rugproblemen, tot wat ingewikkelder uit te leggen zaken als overprikkeld raken, moeite hebben met collegiaal contact of de lat te hoog leggen voor jezelf. Niet iedere toekomstige werkgever zal er begrip voor hebben als je aangeeft wat je nodig hebt om het werk goed te kunnen doen. Toch is het een kracht als je je eigen valkuilen kunt benoemen! Binnenkort schrijf ik een blog over hoe je van je kwetsbaarheden je kracht kunt maken, zodat je juist de perfecte kandidaat wordt voor de functie van jouw dromen!

Gewoon doen!

Dit is nog maar een korte samenvatting van alles wat er op je pad komt als je gaat solliciteren terwijl je een kwetsbaarheid hebt. Het kan heel overweldigend zijn en je misschien wel tegenhouden om door te gaan met solliciteren. Zeker als je al diverse afwijzingen hebt gehad, kan dit je kwetsbaarheid en onzekerheid versterken. Bedenk echter dat iederéén weleens afgewezen wordt en dat het heel krachtig van je is dat je aan het werk wil en gaat solliciteren! 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Marjon (dinsdag, 27 maart 2018 13:48)

    Duidelijke blog met veel informatie. Ik kijk nu al uit naar je volgend verhaal!

  • #2

    nathalie (donderdag, 05 april 2018 17:08)

    Inderdaad duidelijk en vol metl informatie, goede voorbeelden en in begrijpelijke taal. Mooi geschreven!!