Presenteren, een vak apart...

Naast mijn werk als docent en coach, heb ik regelmatig presenteerklussen. Dit varieert van het aan elkaar praten van grote evenementen tot openingen in de bibliotheek tot presenteren voor Omroep Veldhoven.

 

Afgelopen weekend was het carnaval hier in Brabant en dat betekende diverse klusjes voor Omroep Veldhoven. Zo had ik eerder al de uitreiking van de Rommelpot (carnavalskrant van Veldhoven, dat Rommelgat heet ten tijde van carnaval) gedaan en afgelopen zaterdag de sleuteloverdracht. Heel officieel werd de sleutel van het gemeentehuis door de burgemeester aan de Prins en Jeugdprinses uitgereikt. Uiteraard met een lekker carnavalsdeuntje op de achtergrond en een borreltje in de hand.

 

Dit soort klussen vind ik het allerleukst om te doen. Lekker ongedwongen, iedereen is blij, de sfeer zit er goed in en dan nog even de burgemeester interviewen. Ik hoef dan geen moeilijke vragen te stellen, maar mag improviseren en meegaan in de flow van het evenement. Heerlijk vind ik dat! 

 

Toch is het meer dan alleen een babbeltje maken. Ik heb het laatste half jaar, sinds ik, naast het presenteren op een podium ook voor de camera sta, geleerd dat ik er soms wel te makkelijk over denk. Als ik een artiest moet aankondigen tijdens een festival, dan denk ik daar niet te veel over na. Ik loop het podium op, doe mijn zegje en ben weer weg. Maar de camera is geduldig en legt alles vast... Daar ben ik me toch altijd wel erg bewust van...

 

De microfoon moet ik niet te hoog houden maar ook niet te laag. Ik moet niet te kort zijn in mijn woorden maar ook zeker niet te lang praten. Ik moet mensen vragen stellen die inhoud hebben, maar er ook voor zorgen dat het natuurlijk overkomt en niet te ingewikkeld is. Ik moet alle geluiden om me heen negeren en me compleet focussen op de geïnterviewde. Ik moet na een aankondiging nog twee tellen in de camera kijken.

 

Ik moet, ik moet, ik moet... nee ik MAG! Want wat is het toch leuk om te doen! En wie weet... nu is het nog Omroep Veldhoven, maar houd vooral Shownieuws ook in de gaten hoor... want ooit sta ik daar achter de desk ;)

Reactie schrijven

Commentaren: 0