Was getekend, Simone Middel

Afgelopen zaterdag ben ik in het Parktheater naar de musical "Was getekend, Annie MG Schmidt" geweest. Twee van mijn idolen kwamen hierin samen: Simone Kleinsma in de rol van Annie MG Schmidt in een musical over het leven van Annie.

Annie MG Schmidt leefde van 1911 tot 1995 en groeide op in Zeeland. Ze was een creatieve geest die gevangen zat in het stugge Zeeland in een turbulente tijd.

In de voorstelling komt duidelijk naar voren hoe Annie stoeide met zichzelf, haar opvoeding en haar verlangen naar vrijheid. Haar schrijven en de creativiteit die ze daarin kwijt kon, gaf haar een weg richting vrijheid.

Het levensverhaal van Annie MG Schmidt heeft mij aan het denken gezet over mijn eigen leven. Ik herkende het een en ander in de musical hoe ik ook over mezelf denk en hoe ik in het leven sta. Ik heb echter het geluk in een tijd te leven waarin je niet meer zo snel "voor gek verklaard wordt". Een psychiatrische instelling is niet meer het gesticht en ondersteuning, coaching nodig hebben met wat dan ook, is tegenwoordig heel normaal.

Annie leefde echter in een tijd dat het heel uitzonderlijk was om naar een psychiater te gaan en toch deed ze het. Want wat heel duidelijk werd uit haar verhaal is dat succes absoluut niet zaligmakend is. Wat is succes als je in je hoofd nog steeds "de loser" bent?

In mijn leven heb ik, ondanks vele tegenslagen, natuurlijk ook successen gekend. Iedereen kent in zijn leven zowel tegenslagen als successen, maar hoe je er mee om gaat, bepaalt het verloop. Maar wat zou het leven toch mooi zijn als we in plaats van te blijven piekeren over onszelf of te blijven oordelen over de ander, allemaal kinderboeken, gedichtjes en liedjes zouden schrijven. Wat mij betreft, lijkt me dat een prachtige vlucht uit het dagelijkse leven...

Ooit was dat dan ook mijn grootste wens: kinderboekenschrijfster worden. Maar na het zien van de musical "Was getekend, Annie MG Schmidt" ben ik er achter gekomen dat ik dat best los kan laten. Laat maar mij lekker genieten van de verhaaltjes over Jip en Janneke, Abeltje en Beertje Pippeloentje om op die manier even te vluchten van alle negatieve gedachten in mijn hoofd. 

Voor mij komt er nog wel een ander succes op mijn pad... ;)  

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Marjon (maandag, 22 januari 2018 14:49)

  Mooi geschreven. Jouw succes komt! �

 • #2

  Nathalie (maandag, 22 januari 2018 15:24)

  Lieve Simone, mooi geschreven! Jouw succes komt, je bent al goed op weg! Geloof in jezelf!!

 • #3

  Martijn (donderdag, 25 januari 2018 23:50)

  mooi Simone!
  Nu leef ik echt met je mee in je verhaal.
  En je weet.... ik geloof in jou!
  Jij gaat nog een paar mooie successen oogsten.
  Dat weet ik dan weer zeker!